Política 08/11/2014

Rajoy avisa que el 9-N no té cap "efecte" i garanteix que Espanya no es trencarà

El president espanyol ofereix diàleg a partir de dilluns però amb la Constitució a la mà

Joan Rusiñol
2 min
El president Rajoy, amb el president d'Extremadura, José Antonio Monago, i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal avui a les jornades sobre estabilitat i bon govern a les comunitats autònomes / EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja admet obertament que demà hi haurà urnes a Catalunya i que els ciutadans que ho vulguin fer votaran. Ara bé, a 24 hores del 9-N, ha intentat tornar a l'estratègia del dia en què la Generalitat va acatar la primera suspensió dictada pel Tribunal Constitucional: minimitzar la votació alternativa. Assegura que, malgrat la participació, la jornada de demà "no produirà cap efecte".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la clausura d'unes jornades sobre bon govern a Càceres (Extremadura), Rajoy ha esquivat qualificar amb un nom el procés participatiu però ha deixat clar que, per ell, no és ni un referèndum ni una consulta. Per tant, davant els 'barons' autonòmics del partit, ha presumit d'haver complert la seva paraula i haver impedit una consulta amb conseqüències reals, tal com va prometre el dia en què el bloc sobiranista va pactar, el 2013, la data i la doble pregunta.

La Moncloa ha assumit com a mal menor la fotografia –a pareu seu 'light'– que tant ha intentat impedir l'espanyolisme. Conscient d'això, el cap de l'executiu espanyol i president dels populars s'ha esforçat a aixecar l'ànim dels seus militants: "Tingueu la tranquil·litat que mentre jo sigui president la Constitució es complirà, la sobirania nacional està preservada i que ningú trencarà la unitat d'Espanya". La platea, dreta, l'ha ovacionat.

"Cap govern està legitimat per alçar barreres", havia dit abans d'aquestes paraules, posant d'exemple la lliçó històrica del Mur de Berlín, que va ser enderrocat fa 25 anys. Donant per fet que aquella realitat és aplicable a l'Europa d'avui, ha subratllat que la reconciliació entre alemanys demostra que el valor de la "unitat" té prou força "moral" per frenar "fronteres artificials".

Recuperar el "seny" i el diàleg

Més enllà d'aquest diumenge, el president espanyol ha intentat posar ja la mirada en l'endemà. Per això, ha estès la mà al president de la Generalitat per obrir un "diàleg" a partir de dilluns, sempre dins de la llei, i centrar-se a millorar el "dia a dia" i el benestar dels ciutadans. Res, doncs, que toqui qüestions de sobirania, una reclamació que el sobiranisme mantindrà viva.

Els populars estan convençuts que el 9-N va ser una imposició unilateral de Mas, que els tenia lligats de peus i mans. Superada la data, ha instat el president català a "recuperar el seny" per poder tornar a obrir canals de comunicació entre els dos executius.

stats