Política 12/10/2014

Almunia creu que Catalunya no serà independent perquè "ni tan sols Espanya ho és"

El vicepresident de la Comissió Europea diu que la "sobirania nacional és un concepte molt vell"

Europa Press
2 min

MadridEl vicepresident de la Comissió Europea Joaquín Almunia afirma que Euskadi i Catalunya "no seran independents" i assenyala que "ni tan sols Espanya ho és". "Parlar d'independència a hores d'ara és ignorar que el concepte de sobirania nacional és un concepte molt vell, que no és vàlid al segle XXI", assegura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista al diari El Correo, recollida per Europa Press, reconeix sobre el referèndum d'Escòcia que "al principi, fins i tot sorprenia la calma dels mateixos britànics, però a partir de l'estiu el nerviosisme va augmentar".

"I va créixer molt sobretot al Regne Unit, encara que també a Europa i Brussel·les. Era un nerviosisme en part fruit de la sorpresa, d'allò inesperat. Molts no s'imaginaven quantes coses estaven en risc", indica.

Preguntat sobre les possibilitats electorals de Podem, Almunia diu que "depèn d'ells i, sobretot, dels votants", encara que, de moment, afirma, "el que diuen no podrien fer-ho".

Segons adverteix, en política "cal tenir clars els principis, els valors, els comportaments i les propostes, perquè algú que es dedica a la política sense preocupar-se gens ni mica de si el que està dient es pot fer és un polític efímer que no mereix el suport dels ciutadans ".

Al precipici d'una nova recessió

Almunia creu que, "per desgràcia", la Unió Europea està "a prop del precipici d'una nova recessió". "Tant de bo l'evitem, crec que hi ha consciència que és molt important evitar-la a la zona euro, però ningú posa la mà al foc que estiguem fora de risc", adverteix.

Assegura que el Banc Central Europeu (BCE) és "el que més coses està fent", encara que "potser sí" que pot fer-ne més, però "el que pogués fer de més no resoldrà els nostres problemes".

Al seu entendre, són els governs els que han de fer reformes estructurals, ajustar els seus comptes públics, controlar l'endeutament i, sobretot, coordinar les seves actuacions a la zona euro. Almunia no veu " lògic"que cadascú miri a l'interior de seu país, sense preocupar-se ni ocupar-se del interès comú.

En aquest sentit, afirma que "tots" els països europeus tenen responsabilitat i insisteix que "cadascú ha de fer el que li correspon, però de forma coordinada" perquè "no n'hi ha prou amb dir al veí el que ha de fer, sinó que cal seure a la taula dient a veure què fem tots junts ".

Sobre l'escàndol de la targeta 'black' de Caja Madrid, considera que "és injust dir que això es deu a la política" i afirma que "aquestes actituds tan rebutjables cal atribuir-les a qui les adopten i no a la política ".

stats