Política 01/10/2019

"Els cops de porra van ser reals. Ara volem la independència": milers de persones es manifesten a Barcelona per l'1-O

Entre 50.000 i 18.000 persones, segons les fonts, han participat en la protesta

Ruth Pérez Castro
3 min
Milers de persones participen en la manifestació convocada a Barcelona per l'ANC

Barcelona"Sortim a reivindicar, perquè el mandat de l'1-O encara no s'ha materialitzat". Aquest és el leitmotiv amb què l'Assemblea ha tornat a emplaçar aquesta tarda la ciutadania per posar en valor "l'esperit de l'1-O" en un temps, han assegurat, "de moltes preguntes". Unes qüestions que, a parer seu, troben la resposta en la mobilització de l'1-O: "Societat mobilitzada, majoria independentista i Govern compromès".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el segon aniversari del referèndum i a les portes de la sentència que el Tribunal Suprem haurà d'emetre els pròxims dies sobre els seus impulsors, la secció territorial de l'Esquerra de l'Eixample de l'ANC ha sumat fins a 50.000 assistents –18.000 segons la Guàrdia Urbana– als carrers de la capital catalana per "reivindicar una data que ha marcat un punt i a part en el passat, el present i el futur del país", l'1 d'octubre del 2017.

"Els cops de porra van ser reals, ara volem la independència real", van exigir els organitzadors de la mobilització en la lectura d'un manifest davant les portes de l'Institut Jaume Balmes, una de les dues aturades que ha fet la marxa. L'altre, davant de la delegació de la Comissió Europea, a la cruïlla entre el passeig de Gràcia i Provença, ha estat marcada pels minuts de tensió que s'han viscut entre una vintena de manifestants que han increpat els periodistes de TVE mentre intentaven fer una connexió en directe. "Vosaltres, feixistes, sou els terroristes", han cridat els protestants.

De fet, els estira-i-arronsa de concentrats i periodistes han estat l'únic aldarull que s'ha registrat al llarg de la tarda a Barcelona. Una dinàmica que s'ha estès en les darreres manifestacions independentistes, on grups reduïts de manifestants han intentat impedir la feina dels periodistes i els han increpat amb insults i pressions. "Premsa espanyola, manipuladora", és un dels càntics que més s'han repetit aquesta tarda.

En qualsevol cas, la manifestació s'ha desenvolupat sense cap incidència i en un marcat to festiu, tot i que amb les reivindicacions per a l'efectivitat del "mandat de l'1-O" sobre la taula. "Hem d'acabar amb allò que vam començar l'octubre del 2017", han insistit els organitzadors, que han demanat "no oblidar quin és l'objectiu: la independència".

La parada davant l'Institut Jaume Balmes ha estat marcada per l'emoció dels qui van ser-hi l'1 d'octubre del 2017 i avui hi han tornat. A pocs metres de l'entrada s'ha habilitat un mural amb el lema "Digues la teva, dos anys després", perquè tots els manifestants que ho volguessin poguessin expressar els seus sentiments sobre el segon aniversari del referèndum. Clavells de color groc, paperetes de l'1-O i cartells amb lemes diversos com "Ho tornarem a fer" i "Benvinguts a la República Catalana" decoraven el panell.

Ha sigut precisament a la cruïlla de Consell de Cent amb Pau Claris on els organitzadors han dissolt la manifestació després de la lectura del manifest, que s'ha acabat amb el cant d''Els segadors'.

Buscar la unitat

Mentre que aquest matí partits i entitats han intentat exhibir el múscul de l'anhelada unitat amb una fotografia conjunta –inèdita des de feia mesos– per presentar el marc de la "resposta massiva" al veredicte judicial, l'Assemblea ha tornat a treure la gent al carrer després de la Diada de l'Onze de Setembre, la menys multitudinària des de l'any 2012.

"No podem jugar-ho tot a una carta que s'ha demostrat tramposa", ha advertit l'entitat en al·lusió als intents de diàleg del Govern amb l'executiu central, i afegeixen: "Correm el risc d'oblidar quin és el nostre objectiu". "La independència és l'única eina per sortir d'aquest atzucac repressiu", consideren des de l'ANC, que surt al carrer un cop més però afeblida després d'aconseguir la xifra més baixa de participació en la manifestació de la Diada de l'Onze de Setembre des de l'any 2012, amb 600.000 assistents.

stats