Política 01/02/2019

L'ANC es tanca a la seu de la Comissió Europea a Barcelona per exigir la llibertat dels presos i l'autodeterminació

Els CDR llancen pintura contra la seu de la Fiscalia i el departament d'Interior

Uma Oca
3 min
L'ANC es tanca a la seu de la Comissió Europea a Barcelona per exigir la llibertat dels presos i l'autodeterminació

BarcelonaMembres de l'ANC s'han tancat aquest divendres al vespre a la seu de la Comissió Europea a Barcelona per exigir la llibertat dels presos polítics i el reconeixement del dret a l'autodeterminació. L'entitat ha substituït la concentració prevista a les set per una convocatòria en aquest edifici, situat a la cruïlla del carrer Provença amb el passeig de Gràcia. Tenen la voluntat de quedar-s'hi a dormir. Entre ells hi haurà un diputat de JxCat, Francesc Dalmases. A diferència de la CUP i ERC, que s'han concentrat a la tarda per donar suport a l'acció, el grup parlamentari no havia enviat cap delegació a la mobilització.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acció és una mesura de pressió –afirmen des de l'entitat– perquè la institució s'impliqui en el procés judicial contra l'independentisme. Segons l'Assemblea, a dins la seu hi ha una vintena de persones. "La UE no pot restar impassible davant les vulneracions de drets que estem patint", indica l'entitat en un missatge difós a través de les xarxes socials. La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha explicat, d'altra banda, que s'ha entregat a la delegació de la institució europea una carta adreçada al seu president, Jean-Claude Juncker, en què afirmen que l'autodeterminació "és un dret, no un delicte", i demanen que es prenguin mesures contra l'estat espanyol.

És una de les protestes que ha organitzat l'Assemblea aquest divendres amb motiu del trasllat dels dirigents que van impulsar l'1-O a Madrid. Aquest matí a primera hora ja han convocat concentracions davant les presons i hi havia manifestacions a partir de les set del vespre a les places dels municipis. Dilluns també es preveu una acció a les nou a la plaça Sant Jaume.

Així ha quedat la porta de la Fiscalia Superior, al carrer Pau Claris de Barcelona

L'Assemblea ha difós fotografies de l'interior de la seu de la Comissió Europea i també de l'exterior, on desenes de voluntaris s'han concentrat a l'entrada de l'edifici.

Pintura contra la Fiscalia

D'altra banda, unes 500 persones, majoritàriament membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR), han llançat ous i pintura contra les seus del departament d'Interior, al passeig Sant Joan de Barcelona, i de la Fiscalia, al carrer Pau Claris de la capital catalana, en protesta pel judici als polítics i activistes socials independentistes pel referèndum de l'1-O. L'acció l'han fet enmig d'una mobilització que ha sortit de davant la seu de la Comissió Europea, al passeig de Gràcia, que continua tallat per un miler de persones convocades per l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) també com a protesta pel judici. Els manifestants que han seguit la ruta, molts amb la cara tapada, han cridat consignes com 'Buch dimissió' i 'Vergonya em faria ser policia'.

Pintura contra la seu de la Conselleria d'Interior

La Fiscalia General de l'Estat ha emès un comunicat al vespre condemnant el llançament de pintura a les instal·lacions del ministeri públic a Catalunya i refermant el "compromís amb les seves funcions constitucionals i el suport als companys de Catalunya". També la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha condemnat els "atacs feixistes" a les institucions. "Això és el que passa quan Torra atia els seus CDR i Sánchez mira cap a una altra banda", ha assegurat.

stats