Política 23/08/2020

Albiach reclama a Torra que no demori més les eleccions: "La pandèmia no pot deixar en suspens la democràcia"

Preveu que el govern espanyol presenti una reforma del sistema de finançament a la tardor

Q. Bertomeu
2 min
Albiach es presenta oficialment com a candidata dels comuns: "Hem de superar la fórmula JxCat-ERC"

BarcelonaDels molts debats que ha suscitat la pandèmia, un d'aquests és si Catalunya estaria preparada per organitzar unes eleccions. Aquest diumenge, la líder dels comuns al Parlament i candidata d'aquest espai polític quan es confirmin els comicis, Jéssica Albiach, ha considerat que sí que es pot anar a les urnes a curt termini. "La pandèmia no pot deixar en suspens la democràcia", ha defensat en una entrevista a TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Albiach els tempos han de ser els següents: primer, l'executiu català hauria de deixar les principals mesures per afrontar els rebrots "encarrilades", i, un cop això passi, convocar els catalans a les urnes. El seu argument principal és que "la fractura" existent entre JxCat i ERC al Govern actual fa insostenible que la legislatura continuï endavant. "Catalunya necessita un govern fort i amb unes institucions que sàpiguen on van", ha resumit Albiach, que, segons el seu parer, el que té ara és tot el contrari. No ha descartat tornar a negociar amb el Govern els pressupostos de l'any que ve: "Mai descarto seure a pactar mesures pel bé de la ciutadania de Catalunya", però ha recordat que no té cap proposta en ferm de la Generalitat sobre la taula. De fet, ha acusat a l'executiu català de no voler pactar amb l'oposició cap mesura sobre la reconstrucció econòmica postpandèmia.

Albiach també s'ha mostrat molt crítica en com el Govern està gestionant la pandèmia. En concret, ha posat èmfasi en les "incerteses" que hi ha, sobretot, en com portarà a terme el retorn dels alumnes a les escoles. Per a ella no hi ha "protocols clars" ni la coordinació necessària entre les conselleries de Salut i Educació.

Un PSOE "deslleial"

El referent estatal dels comuns és Podem i això ha portat Albiach ha defensar el govern espanyol de coalició que formen amb el PSOE. Ha admès que hi ha nombrosos temes pendents com per exemple la supressió de la llei mordassa o la reforma laboral -ha promès que es farà-, però s'ha excusat en el fet que, dels vuit mesos de vida de l'executiu, sis han estat sota l'influx de la pandèmia. A més, s'ha mostrat convençuda que a la tardor es presentarà una proposta per a la reforma del finançament autonòmic.

Sí que ha tingut retrets pel PSOE en el tema monàrquic i sobre com ha actuat amb la fugida del rei emèrit a l'estranger. En concret, ha acusat els socialistes de ser "deslleials" amb Podem. Sobre la situació del partit de Pablo Iglesias en l'àmbit judicial -està afectat per diverses investigacions, per exemple, sobre les seves finances-, ha considerat que el problema és que la cúpula judicial no ha digerit la derrota del PP a les urnes i vol exercir de "contrapoder" al govern de l'Estat.

stats