POLÍTICA
Política 13/01/2011

Mas-Colell assegura que retallaran un 10% la despesa de la Generalitat

A l'entrevista que li ha fet RAC1 ha explicat que ho faran reduint múscul i ajornant alguns projectes

Laia Altarriba
2 min
Els consellers Lluís Recoder, Andreu Mas-Colell i Francesc Xavier Mena al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat.

BarcelonaEl conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha passat aquest matí per l'estudi de RAC1, on ha explicat que tenen previst retallar un 10% la despesa de la Generalitat. Això ho faran, ha concretat, reduint múscul i ajornant alguns projectes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas-Colell ha assegurat que treballen per tal de fer públic el 27 de gener les línies generals dels pressupostos de la Generalitat del 2011. Abans d'aquella data preveuen haver conclòs la negociació amb l'Estat sobre els objectius de dèficit. De cara al mes de març és quan els pressupostos detallats estarien molt més clars, i pel mes de juny és quan començaria la tramitació parlamentària.

Sobre les característiques del pressupost, tot i que ha dit que no podia concretar, ha recordat que l'objectiu que arriba d'Europa és d'un dèficit de l'1,3% del PIB i ha donat les dades provisionals del dèficit de la Generalitat del 2010: del 3,6% (uns 7.000 milions d'euros), quan l'objectiu marcat era de l'1,4%.

Ha afegit que el pressupost dependrà de la concreció amb el Govern espanyol de l'entrada en vigor del nou pla de finançament. Però ja ha avançat que la despesa s'haurà de retallar un 10%, "perquè el nivell actual és insostenible". Això implicarà, segons Mas-Colell, "un sacrifici molt fort, una contracció molt seriosa", i ha reconegut que intentaran minimitzar el mal, "però que es notarà".

El conseller ha descartat categòricament que es creïn nous impostos i ha anunciat que és imminent l'eliminació de l'impost de successions.

Davant de totes aquestes previsions, s'ha mostrat convençut que si fan bé les coses els resultats es començaran a notar en 3 o 4 anys.

Contactes amb les caixes

Sobre diverses notícies aparegudes a la premsa aquests dies que diuen que hi ha contactes de la Generalitat amb les caixes per a una nova emissó de bons que estaria xifrada en 2.200 milions d'euros, Mas-Colell ha assegurat que "no hi ha cap operació específica en preparació de 2.200 milions d'euros".

Tot i això, sí que ha reconegut converses: "La Generalitat i els bancs estem en contacte permanent i explorem opcions perquè necessitem autoritzacions per endeutar-nos, ja que estem al límit".

stats