Anticorrupció demana al jutge que Camps i Barberá declarin com a testimonis pel cas Nóos

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià havia descartat imputar-los

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge del cas Nóos, José Castro, que citi com a testimonis l'expresident del País Valencià, Francisco Camps, i l'alcaldessa de València, Rita Barberá, segons han confirmat a l'ARA fonts relacionades amb la investigació. La Fiscalia vol demanar-los sobre les reunions que van fer amb els caps de l'Instituto Nóos, Iñaki Urdangarin i Diego Torres −incloent-hi la que es va fer al palau de la Zarzuela.

La decisió arriba després que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià considerés que no podia imputar-los perquè no hi havia prou indicis incriminatoris en contra seu. Cal recordar que la competència per imputar-los era per a l'alt tribunal valencià, perquè tots dos polítics, com que són diputats, són aforats amb alguns privilegis davant la justícia i quedaven fora de les competències de Castro.

Amb tot, els dos polítics haurien tingut un paper clau en els negocis de l'Instituto Nóos amb les administracions valencianes: els tres congressos milionaris que hi va organitzar l'entitat −els Valencia Summit− i el fallits Jocs Europeus, que mai no es van arribar a fer. Castro defensava que el parentesc d'Urdangarin amb el rei d'Espanya va permetre que els contractes, que van costar uns 3,5 milions d'euros a les administracions valencianes, "s'adjudiquessin a dit, que els aforats assentissin verbalment a tot allò que se'ls oferia, sense estudis previs de viabilitat tècnica ni de mercat, en marcs geogràfics absolutament impropis i vorejant les normes de contractació públiques".

El magistrat, en l'escrit que va enviar al Tribunal Superior valencià, sí que parlava d'"indicis racionals de delicte" i de "fets d'aparença delictiva". Considerava que l'aportació de Camps i Barberá va ser "decisiva" en els fets i que el duc de Palma els va citar a la Zarzuela per "aconseguir un impacte psicològic". El jutge afegia que "sense el beneplàcit" de Camps no es pot entendre la "submissió de la Generalitat Valenciana a les exigències d'Iñaki Urdangarin".

Més continguts de