Política 24/10/2019

Aragonès insisteix en el diàleg tot i el rebuig de la Moncloa

Calvo nega l’autodeterminació i Ábalos recupera la idea de l’independentisme “escapçat”

O. Serra / Q. Bertomeu / M. Toro
4 min
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en un esmorzar informatiu a Madrid

Madrid / BarcelonaSetmanes després que ho fes Quim Torra, aquest dijous ha estat Pere Aragonès qui ha pronunciat un discurs a Madrid demanant diàleg i un referèndum i advertint que el camí cap a la independència és "irreversible" si es manté la paràlisi de l'Estat. El vicepresident del Govern ha proposat una taula de diàleg sense vetos previs en el contingut, que acabi amb una "validació democràtica" en forma de votació i que compti amb garanties de compliment dels acords que es produeixin. "Seguem i parlem. No hi ha una altra solució", ha assenyalat Aragonès en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, en el qual el govern espanyol ha estat representat per Cristina Gallach, alta comissionada del govern espanyol per a l’Agenda 2030, i Miryam Álvarez, secretària general de Coordinació Territorial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès ha confirmat dues trucades amb la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, la setmana passada. "Però això no pot substituir un diàleg entre Sánchez i Torra. Ja sé que a Sánchez no li agrada el president Torra, però és el que hi ha. L'interlocutor de l'altra part no l'escull el president del govern espanyol", ha anotat, després que el líder del PSOE s'hagi negat a agafar el telèfon al cap de l'executiu català. Una "excusa" per no abordar el conflicte, li ha recriminat. "És una relació coneguda, ni ell ni jo la neguem [...]. No ho amago i crec que ha de continuar així", ha explicat Calvo en una entrevista a TV3 aquest mateix dijous. La proposta de diàleg d'Aragonès, però, és difícil que avanci fins passades les eleccions, tal com ha reconegut, i Calvo també ha indicat que aquest diàleg s'ha de construir respectant la Constitució. "No podem parlar del dret a l’autodeterminació perquè en el nostre ordenament jurídic no existeix", ha argumentat.

Tot i que Calvo ha assegurat que el govern espanyol no té "cap problema personal" amb Torra, ha reconegut que és "molt difícil" parlar-hi quan qüestiona, per exemple, l’actuació dels Mossos d’Esquadra o fa una crida als CDR perquè actuïn. La vicepresidenta ha insistit que la Generalitat ha "d'acatar" la sentència de l’1-O i ha tornat a avisar que l'amnistia "està prohibida a la Constitució". Aragonès ha negat aquesta afirmació, i ha assegurat que hi ha vies per canalitzar una llei d'amnistia, que implica el reconeixement que no s'ha comès un delicte. El que prohibeix la Constitució és un indult general, ha recordat el vicepresident del Govern. En la seva intervenció, Aragonès ha tingut paraules sobre la sentència del judici del Procés, que ha qualificat "d'injusta", i ha posat en context la reacció ciutadana de la setmana passada. "Es produeix en un context determinat i s'ha d'encarrilar el conflicte polític", ha defensat Aragonès, alhora, ha "condemnat i rebutjat" els episodis de violència que es van produir. "S'expulsa gairebé 2,3 milions de ciutadans que van votar l'1 d'Octubre i només agreuja la profunda i creixent fractura entre Catalunya i l'estat espanyol", ha afegit.

El vicepresident del Govern ha fet un repàs de les propostes i advertències dels últims presidents de la Generalitat –des de la interdependència de Pasqual Maragall al pacte fiscal d'Artur Mas, passant per la "desafecció emocional" de José Montilla– i ha denunciat que totes les negatives dels governs espanyols "mai s'han acompanyat d'una alternativa". "Un no rotund que fa que més de la meitat de catalans no cregui en un nou encaix i opti per la independència", ha asseverat, després de deixar clar que "l'autonomisme ha mort". A més, Aragonès ha posat un punt de pedagogia al seu relat i ha destacat que l'independentisme no és un moviment "nacionalista excloent", sinó que persegueix "millorar les condicions de vida" de la ciutadania amb "valors republicans". Així, ha destacat "l'arrel cívica" de la reivindicació i la defensa de la "prosperitat de tota la ciutadania", més enllà de la llengua i l'estrat social.

"El diàleg és l'únic camí"

El coordinador nacional d'Esquerra ha centrat les crítiques en Pedro Sánchez per haver-se aixecat de la taula del diàleg iniciada amb la declaració de Pedralbes de desembre del 2018, que Aragonès ha considerat un "bon punt de partida". Segons el dirigent d'ERC, "amb les majories i governs actuals hi ha camí, espai i possibilitat" per traçar una entesa, i per fer-ho ha demanat un pas endavant als socialistes. "No és moment de laboratori electoral ni regat curt. El bloqueig no beneficia ningú", ha indicat Aragonès, que ha denunciat que Sánchez s'hagi instal·lat en el "tacticisme permanent" i la mirada constant a les enquestes, que ha vingut donada per la "por" a la reacció de la dreta i la ultradreta. Aragonès també ha remarcat que "no es governa des de la por".

Aragonès ha alertat del possible acord PSOE-PP després del 10-N i ha advertit que seria una "pèssima notícia" per als que defensen trobar una "solució democràtica i pacífica" al cas català. Segons el seu punt de vista, implicaria "perpetuar" el conflicte i "sistematitzar la repressió" cap a determinats projectes polítics que, al seu entendre, no poden afrontar-se "a cop de Codi Penal". "El diàleg és l'únic camí", ha insistit en determinades ocasions el vicepresident del Govern.

Rufián descarta eleccions a Catalunya els pròxims mesos

Aragonès ha evitat concretar si Catalunya hauria de celebrar noves eleccions aviat, tal com defensa el dirigent republicà Joan Tardà, i ha insistit en l'aprovació dels pressupostos. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha estat més explícit en declaracions als mitjans i ha descartat una repetició electoral els pròxims mesos, per bé que fa unes setmanes ell mateix havia pronosticat que es podrien celebrar al febrer. Rufián també ha subratllat la necessitat que no es prorroguin per tercera vegada els comptes de la Generalitat, tot i que ha reconegut que si no s'aconseguís el país es podria veure abocat a noves eleccions, tal com va succeir a l'Estat després que Pedro Sánchez fracassés amb el seu projecte de pressupostos.

stats