Política 05/12/2020

Aragonès reclama a Sánchez passos per alliberar els presos: "El Suprem ja hi ha dit la seva, cal que tothom es posicioni"

Asens retreu al PSOE que pensi en dilatar els temps de l'indult

G.p.
2 min
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, aquest dissabte.

BarcelonaDesprés que el Tribunal Suprem confirmés ahir que no té cap intenció de rebaixar la seva pressió sobre els presos independentistes i revoqués el tercer grau, el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha avisat aquest dissabte el president espanyol, Pedro Sánchez, que ha arribat l'hora de moure fitxa. "El Suprem ja hi ha dit la seva, ara cal que tothom es posicioni", ha afirmat Aragonès en declaracions als periodistes durant una visita a Santpedor, des d'on ha dit que ha arribat l'hora "d'articular tots els mecanismes de diàleg i negociació" per impulsar una llei d'amnistia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i l'oposició frontal del PSOE a una llei d'amnistia, Aragonès ha defensat que és la millor solució perquè dona "una resposta política a un problema que és polític". Tanmateix, ha remarcat que "si algú té alguna altra solució que la posi sobre la taula i s'hi comprometi". Tancada la porta del govern espanyol a l'amnistia, les dues vies que apareixen com a transitables són la reforma del Codi Penal per redefinir el delicte de sedició i reduir les condemnes dels líders independentistes i els indults. Tots dos, camins que s'han iniciat però que avancen molt lentament.

En les últimes setmanes, i a mesura que avançaven les negociacions pressupostàries, s'han multiplicat les pressions públiques i privades tant des d'ERC com des del PDECat i també des dels comuns per accelerar la via dels indults i la reforma de la sedició i que els presos puguin, fins i tot, sortir de la presó abans de les eleccions catalanes. Des del PSOE, però, es posa fre a aquesta aspiració, i aquest mateix divendres la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, retreia a Podem les seves presses –que condicionava a la proximitat del 14-F– i subratllava en declaracions a RNE que el procés de l'indult està reglat i pot endarrerir-se encara "entre quatre i cinc mesos".

Davant l'enrocament socialista, aquest dissabte ha sigut el portaveu d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, qui ha tornat a pressionar el PSOE. En declaracions a RAC1, ha negat que el tràmit de l'indult es pugui dilatar prop de cinc mesos com va dir Calvo i ha defensat que, un cop el Tribunal Suprem i la Fiscalia facin arribar els seus informes a l'executiu, aquest pot decidir immediatament sobre l'alliberament dels presos.

Optimisme sobre els indults

Asens també ha retret al PSOE que parli amb "frivolitat" del calendari de la reforma de la sedició i obri la porta al fet que arribi després d'acabar l'any. A més, el diputat dels comuns ha criticat que la part socialista de l'executiu no els hagi dit res encara sobre la proposta de reforma de la sedició que fan els comuns ni els hagin posat sobre la taula la seva contraproposta. "Van passant els mesos i arriba el moment que això ens obliga a ser més contundents", ha apuntat.

Tanmateix, Asens s'ha mostrat optimista sobre el futur dels indults. Tot i que ha subratllat que sobre la posició que mantindrà el PSOE en aquest debat n'ha de parlar el PSOE, ha explicat que ha mantingut converses privades sobre aquest tema amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; la vicepresidenta, Carmen Calvo, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i que pot ser "optimista".

stats