Política 30/05/2018

Arrimadas crida el constitucionalisme a mantenir el 155

"Torra seguirà desafiant la legalitat i superarà Puigdemont", ha insistit la líder de Cs

Ara
2 min
Arrimadas fa una crida al constitucionalisme a mantenir el 155

BarcelonaLa líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha reiterat la necessitat de mantenir l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, tot i el nomenament dels nous consellers que va anunciar ahir el president Quim Torra. Un nomenament que implica 'de facto' la caiguda d'aquest article un cop el nou decret sigui publicat al 'Diari Oficial de la Generalitat' (DOGC). En una entrevista a Antena 3, Arrimadas ha cridat els partits constitucionalistes a impedir que s'aixequi la suspensió de l'autogovern. "Els constitucionalistes podem arribar a un acord per garantir que no s'incompleix la Constitució", ha insistit. La diputada i portaveu de Ciutadans al Parlament, Lorena Roldán, s'ha expressat en el mateix sentit des de la cambra catalana: "Tenim molt clar que el senyor Torra no ha vingut a fer de president ni a governar". "Que ningú sigui ingenu, aquí no s’ha acabat tot –ha sentenciat–. Demanem als constitucionalistes que puguem seure i arribar a un acord. És urgent garantir els drets de tots els catalans".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha justificat perquè considera que "Torra seguirà desafiant la legalitat en totes les decisions que adopti i superarà Puigdemont perquè vol crear un Parlament paral·lel independentista i recuperar les lleis suspeses del TC". Per aquest motiu, ha reclamat als partits constitucionalistes que parin els peus a l'independentisme. "Torra no governarà dins de la legalitat i no és aquí per reconduir la situació, sinó per mantenir la confrontació", ha sentenciat. "Si els partits independentistes aproven la moció de censura contra Rajoy serà a canvi d'alguna cosa, com per exemple atorgar beneficis als polítics que s'han saltat la Constitució, i això sempre és una mala notícia per al país", ha remarcat. Davant d'aquest escenari, ha instat Rajoy a convocar eleccions de manera immediata perquè no es vulneri la Constitució.

En el mateix sentit, Arrimadas s'ha mostrat convençuda que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, buscarà el suport de Podem i les forces sobiranistes per tirar endavant la moció de censura. "Podria ser que Sánchez busqués el suport dels independentistes, però crec que s'equivocaria. Hauria de convocar eleccions, perquè seria una irresponsabilitat deixar el govern en mans de Puigdemont o de Bildu", ha assegurat. "Nosaltres no ens hem mogut, no ens podem quedar en l'immobilisme de Rajoy i la millor sortida és la convocatòria immediata d'eleccions. Els constitucionalistes ens hem d'asseure a negociar per tancar el 155 i anar a eleccions", ha afegit.

Arrimadas, que ha reconegut que Sánchez no ha parlat directament amb Rivera, sí que ha remarcat que hi ha hagut converses entre els dos partits. En qualsevol cas, ha tornat a afirmar que el millor escenari passa perquè el president espanyol convoqui eleccions en un termini raonable perquè això "invalidaria" la moció de censura de Sánchez.

Proposta de llei per rebaixar l'IRPF

En paral·lel, el diputat de Cs José María Cano ha presentat aquest dimecres una proposta de llei per abaixar els primers trams de l'IRPF. "És una manera de començar a compensar tot l'esforç que han fet les famílies durant la crisi", ha asseverat, i ha informat que, amb la reforma plantejada pel partit taronja, el tram fins a 17.000 euros es reduiria del 12% al 9,5%, i el segon tram es reduiria mig punt.

stats