Política 10/09/2015

Mas crida a "assumir la decisió de la majoria" a les eleccions del 27-S

En el seu discurs amb motiu de la Diada d'enguany, el president de la Generalitat reclama un "debat serè" camí dels comicis

Oriol March
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha centrat bona part del discurs institucional amb motiu de la Diada en les eleccions del 27-S. "Un cop la gent hagi parlat a través del vot, assumim tots la decisió de la majoria. I, a partir de l'endemà, sigui quina sigui la decisió, la concòrdia i la voluntat inequívoca de ser un sol poble han de seguir sent el nord que guiï el nostre futur col·lectiu", ha indicat Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Aquestes eleccions que en la forma són iguals a totes les que s'han anat celebrant des del 1980 no ho són en el fons. I no ho són perquè així ho ha demanat persistentment un elevat nombre de ciutadans del nostre país. Ara, finalment, la veu a través del vot arriba a tothom. A cada dona i a cada home d'aquest país, i a cada jove d'aquest país. En les seves mans hi ha la força i l'eina que marcarà el futur polític d'aquesta nació", ha destacat el president, que situa els comicis com l'única eina que l'Estat "no pot prohibir".

El líder de CDC, que en aquests comicis ocupa el número quatre de la candidatura de Junts pel Sí, reclama "de forma clara i nítida" que hi hagi un "debat serè" camí de les eleccions. "Visquem amb normalitat la riquesa democràtica que suposa prendre decisions a les urnes, confrontem parers, presentem propostes, debatem-les. No defugim les diverses opcions que enriqueixen i seguiran enriquint aquest país", ha defensat Mas.

El president ha aprofitat el discurs per recordar les manifestacions dels últims anys. "Sempre cal prendre nota de la veu de la ciutadania, però quan aquesta veu és persistent i constant, malgrat que alguns vulguin seguir-la ignorant, el seu reclam es fa inajornable. Aleshores, cap representant institucional, cap demòcrata, pot obviar aquest clam pacífic i té la responsabilitat de trobar la forma perquè pugui expressar-se democràticament", ha apuntat Mas, que ha indicat que aquest 27-S hauria de servir per trobar el "mandat democràtic" que marqui "el futur de la nació". Un concepte que, aplicat a Catalunya, es nega "de forma barroera", segons el president.

El record del 1980

Mas, en un moment determinat del discurs, ha llegit de forma íntegra un dels paràgrafs de la llei que estipula la celebració de l'Onze de Setembre com a Diada Nacional de Catalunya. Aquesta llei, que parla de "l'esperança d'un total recobrament nacional", va ser aprovada per unanimitat l'any 1980, el de les primeres eleccions després de la dictadura franquista.

"Val la pena recordar [la norma] davant d'aquells que en volen desvirtuar el sentit. El Parlament que havia triat el poble de Catalunya, després de 40 anys de dictadura i d'opressió, feia explícit que una cambra ha de sancionar allò que la nació, molt majoritàriament, ha assumit", ha considerat el president.

L'esperit de la Diada i els refugiats

El líder de CDC reclama que la Diada d'enguany "mostri al món una Catalunya amb la seva millor fesomia: convivencial i oberta, culta i cívica, compromesa amb la justícia, amant de la llibertat, i sensible i solidària amb el patiment i les esperances de tantes persones que es veuen forçades a creuar en aquest moment el pont de la mar blava Mediterrània, fugint de la guerra i la barbàrie, a la recerca d'un món més digne i millor". Una referència al drama dels refugiats sirians que travessen aquests dies Europa a la recerca d'aixopluc davant la guerra que viu el seu país.

stats