Política 26/03/2014

Mas, a Euronews: "Al Regne Unit hi ha un sentit democràtic més profund que a Espanya"

El president de la Generalitat assegura en una entrevista al canal internacional que és "delirant" comparar Catalunya amb Crimea

Acn
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que "és delirant comparar Catalunya amb Crimea", tal com va fer el ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo. En una entrevista a Euronews que el canal de notícies emès aquest dimecres al vespre, Mas afirma que "a Catalunya hi ha pacifisme total, democràcia real, un govern elegit després d'unes eleccions amb un mandat per fer una consulta", i que per tant "no té absolutament res a veure" amb Crimea. En la mateixa entrevista, Mas ha assegurat que "probablement al Regne Unit hi ha un sentit democràtic més profund que a Espanya" davant del fet que David Cameron ha acceptat un referèndum a Escòcia. "Jo diria que gairebé és delirant comparar Catalunya amb Crimea", ha assegurat Mas, que s'ha mostrat sorprès amb el fet que Margallo hagi fet aquesta comparació. "Crec que és delirant perquè no té res a veure", ha dit, ja que a Crimea "no hi havia un govern elegit a través d'unes eleccions per fer un referèndum" ni "absència de coacció". Mentrestant, ha remarcat que a Catalunya "no hi ha coacció de cap tipus", sinó "pacifisme total, democràcia real, un govern elegit després d'unes eleccions amb el mandat de fer una consulta democràtica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, preguntat pel fet que David Cameron hagi acceptat un referèndum a Escòcia mentre Mariano Rajoy no l'autoritza a Catalunya, Mas ha afirmat que "probablement al Regne Unit hi ha un sentit democràtic més profund que l'Estat". "Lamento dir-ho així perquè m'agradaria dir que a Espanya hi ha el mateix talent democràtic, o profunditat democràtica o sentit democràtic que al Regne Unit", ha dit. Tot i afirmar que "no hi ha dubte" que l'estat espanyol és una democràcia, considera que "no té el mateix pòsit" que la britànica.

A més, Mas ha afegit que, mentre a Cameron "mai li va passar pel cap negar que Escòcia fos una nació", a Espanya es nega que Catalunya ho sigui. El president considera que és un "error" no només des del punt de vista històric, sinó que també "atempta contra la voluntat majoritària present dels ciutadans catalans".

El president de la Generalitat ha fet aquestes declaracions en una entrevista al canal de notícies Euronews, que té previst emetre-la a partir d'aquest dimecres al vespre. L'entrevista a ser enregistrada divendres passat al Palau de la Generalitat i s'emetrà en versió original en castellà i doblada en anglès, francès, alemany, italià, portuguès, rus, ucraïnès, grec, hongarès, àrab, turc i persa. Aquest canal europeu de notícies es pot veure a 156 països.

stats