Política 05/08/2019

Arxiven l'expedient disciplinari al guàrdia civil que va titllar d'"escòria" els independentistes

Al·leguen que el "deure de neutralitat" de l'agent és imprescindible "únicament si està de servei"

Ara
2 min
Arxiven l'expedient al guàrdia civil que va titllar d'"escòria" els independentistes

BarcelonaEl desembre del 2018 l'actual portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, posava de manifest unes piulades d'un agent de la Guàrdia Civil en què carregava contra els independentistes i els qualificava d'"escòria". La polèmica va arribar al Congrés i el cos de policia va acabar obrint un expedient disciplinari per una possible falta greu a Luis Corujo, l'autor dels tuits.

Ara, més de mig anys després, la Guàrdia Civil ha decidit arxivar l'expedient sancionador i ha estat eximit de les seves responsabilitats. Així ho ha explicat a través d'un comunicat l'associació professional Unió de Guàrdies Civils (UnionGC), que ha indicat que els serveis jurídics de l'organització van donar suport legal a l'agent i que van considerar que el "deure de neutralitat és imprescindible únicament estant de servei".

En aquest sentit, el text reitera que "els guàrdies civils també tenen dret a la llibertat d'expressió, sense excepció" i que si la intenció de Rufián i de l'aleshores senador d'EH Bildu, Jon Iñarritu, era "provocar la por a expressar-se, han aconseguit l'efecte contrari".

La interpel·lació d'Iñarritu al govern espanyol

Per bé que el republicà, Gabriel Rufián, va citar els polèmics tuits instant el ministeri de l'Interior a "controlar una mica l'agent", el senador basc Iñarritu va interpel·lar al seu torn el govern espanyol, ja que considerava que Corujo havia incomplert amb la seva obligació de neutralitat.

Iñarritu també va utilitzar la xarxa social per advertir Interior i la Policia Nacional de l'existència de les piulades apel·lant a l'article 5 de la llei de forces i cossos de seguretat de l'Estat, en al·lusió a la necessitat d'"actuar, en el compliment de les seves funcions, amb absoluta neutralitat política i imparcialitat i, en conseqüència, sense discriminació per qüestió de raça, religió o opinió", tal com recull l'apartat B del citat article.

stats