Política 03/10/2019

Buch nega que hi hagi motius per intervenir els Mossos

El conseller diu que no existeix "cap dada objectiva" que justifiqui una possible aplicació de la llei de seguretat nacional

Quim Bertomeu
2 min
El conseller Miquel Buch durant la seva intervenció a l'acte d'inauguració de la nova seu central de Sevuritas Direct a Cornellà de Llobregat

BarcelonaEl conseller d’Interior, Miquel Buch, va defensar dijous que no hi ha motiu perquè el govern central apliqui la Llei de Seguretat Nacional a Catalunya i assumeixi el control dels Mossos d’Esquadra en detriment de la Generalitat. No hi ha “cap dada objectiva” que ho justifiqui, va argumentar, i va subratllar que tampoc n’hi haurà en el futur. El conseller va interpretar que aquest tema ha sortit ara amb força al debat públic perquè li ha interessat al PP i al PSOE per pur “partidisme” a les portes d’una nova campanya electoral. De fet, el primer a fer la proposta d’aplicar aquesta norma va ser el líder popular, Pablo Casado, que a principis de setmana va demanar activar-la “ja” i ho va justificar al·legant presumptes connexions entre els CDR detinguts i la Generalitat. Lluny de tancar la porta a la proposta, el president en funcions, Pedro Sánchez, va alimentar les especulacions assegurant que no descartava cap escenari per “afrontar qualsevol desafiament”. Tampoc aquest. Ahir Buch els va demanar al tots dos que parlin “de temes que interessin a la societat” i no de prendre competències a la Generalitat “sense tenir les dades objectives per fer-ho”. “Els Mossos compleixen les seves competències de seguretat integral”, va reblar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Llei de Seguretat Nacional va ser aprovada pel Congrés el 2015. El seu article 24 facultaria l’Estat a actuar en un determinat “territori” si hi ha una “situació d’interès per a la seguretat nacional”. Ho faria nomenant “una autoritat funcional” que assumiria la direcció dels Mossos i obligaria les “autoritats competents” -en aquest cas, la Generalitat- a “aportar els mitjans humans i materials necessaris que estiguin sota la seva dependència”. Seria més ràpid de promoure que el 155, perquè només cal un reial decret, però afectaria específicament la policia catalana i no tot l’autogovern català.

Compliran la llei

En plena polèmica sobre si cal o no aplicar la Llei de Seguretat Nacional, el nou director general dels Mossos, Pere Ferrer, va ser presentat dijous en el càrrec. El seu primer missatge va ser que no hi haurà dubtes que es complirà la llei. En una carta als agents, va assegurar que des del seu nou càrrec treballarà per seguir construint el cos “amb seriositat, rigor i escrupulós compliment de la legislació” i de la seva condició de “policia judicial”. Ferrer va prometre “serenitat i seny” i ser “plenament conscient de la delicadesa i excepcionalitat de les dificultats que estem vivint”. És conscient que el seu antecessor en el càrrec, Andreu Martínez, va plegar dilluns passat a les portes d’una tardor tensa per al cos, que haurà de gestionar la seguretat en les mobilitzacions contra la sentència de l’1-O. Buch va explicar ahir que tenia “plena confiança” en Martínez, però que el fet que marxi no suposarà cap “trasbals” perquè el seu substitut és un “bon recanvi”. Abans que es doni a conèixer el veredicte del Suprem, PP i PSOE ja han posat els Mossos sota el focus.

stats