Política 21/01/2016

Polèmica per un vídeo d'Antena 3 que criminalitza un viatge de la CUP, Podem i un familiar d'un membre d'ETA a Veneçuela

Segons la cadena, la diputada de la CUP Anna Gabriel hauria viatjat en avió oficial a Veneçuela, juntament amb el sogre del dirigent d'ETA David Pla i un càrrec de Podem a Castella la-Manxa, María José Aguilar. Gabriel veu amb "inquietud" que se segueixin activistes i apunta que la gravació filtrada la podrien haver fet els cossos de seguretat espanyols

Ara
3 min

BarcelonaEnrenou per la notícia que ahir va treure Antena 3 segons la qual la diputada de la CUP Anna Gabriel hauria viatjat en avió oficial a Veneçuela, juntament amb el sogre del dirigent d'ETA David Pla i un càrrec de Podem a Castella la-Manxa, María José Aguilar, per participar a un congrés a Caracas en el qual s'haurien firmat resolucions a favor del dret a l'autodeterminació i del procés de pau al País Basc. Segons el mitjà, el viatge s'hauria produït el 10 de desembre del 2014 i hauria estat promogut pel president veneçolà Nicolas Maduro. Antena 3 va anunciar ahir la notícia com a exclusiva, després que, suposadament, aconseguís imatges de la comitiva a l'aeroport de Madrid, just abans d'agafar el vol cap a Caracas.

Notícia d'Antena 3 que vincula la CUP, Podem, l'entorn d'ETA i el govern de Nicolás Maduro

Més enllà de la informació en si, la notícia ha aixecat polseguera a la xarxa després que la mateixa cadena fes un tuit, posterior a l'emissió, amb un vídeo en el qual es veuen els presentadors del telenotícies admetent que la notícia seria polèmica. En el vídeo -minut 29.59-, se sent la presentadora dient "nos van a dar pero bien", frase que ha propiciat un hashtag a Twitter amb el qual els usuaris lamenten la manca de rigor i d'imparcialitat de la cadena.

En declaracions a Europa Press, Anna Gabriel ha defensat el seu viatge a Veneçuela i ha plantejat la hipòtesi que les imatges fetes públiques per Antena 3 les poguessin haver gravat els cossos de seguretat espanyols. En aquest sentit, ha assegurat que veu amb "inquietud" que hi pugui haver fitxers il·legals, persecució i seguiment a activistes polítics, una denúncia que ja ha fet en altres ocasions.

També ha explicat que el viatge es va fer el desembre del 2014 organitzat per la Xarxa d'Intel·lectuals, Artistes i Moviments en defensa de la Humanitat. Ha explicat que ella hi va pronunciar una conferència sobre crisis migratòries, i ha recordat que la CUP mai ha amagat el seu internacionalisme -arran del qual han fet molts viatges- ni la seva "aposta per determinades relacions internacionals i la seva mirada al sud, als països bolivarians i amb tradició revolucionària i d'esquerres".

En declaracions aquest matí a 'El món a RAC1', l'exdiputat de la CUP Josep Manel Busqueta ha qualificat de "patètica" la notícia. Busqueta ha explicat que ell no en tenia "ni idea", d'aquest viatge, tal com afirma la informació d'Antena 3 -minut 10.22-, i ha dit que "si Antena 3 vol saber alguna cosa, que ens truqui".

Busqueta ha lamentat que "un mitjà que es presenta com a seriós" abordi una notícia enfocant la informació de tal manera que "es veu que hi ha una matriu d'elements que conforma l'opinió que es vol tenir sobre la notícia".

Alhora, ha subratllat que ell no formava part d'aquesta expedició que explica Antena 3, però ha admès, com ja era sabut, que ha estat a Veneçuela altres vegades i que, fins i tot, hi va fer una estada d'uns mesos entre finals del 2004 i principis del 2005 per formar part d'un grup d'assessors del govern d'Hugo Chávez. Alhora, ha subratllat que no és cap "sorpresa" que molts membres de la CUP senten "simpatia" pel "procés que es viu a Veneçuela", tot i que ha admès que no hi ha "cap mena de relació orgànica" entre la formació i el règim bolivarià.

La diputada Eulàlia Reguant, per la seva banda, ha assegurat a l'Ara Bassas que el tipus de periodisme d'investigació que es pretén fer amb aquest vídeo és "molt pobre" i ha recordat que, justament, Gabriel va publicar un article sobre aquest viatge.

"És un exemple de la intencionalitat política buscada amb titulars inventats, fa riure", ha opinat l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat a Catalunya Ràdio.

Per la seva banda, el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, ha demanat a Puigdemont que "trenqui de manera immediata amb el partit de les amistats perilloses i antidemocràtiques", en clara referència a la CUP. Millo ha demanat explicacions a Anna Gabriel si ha arribat a algun acord amb Veneçuela i "fins a quin punt implica el Govern de la Generalitat".

stats