Política 21/01/2016

La CUP aposta per reformar l'impost de successions de cara als nous pressupostos

La diputada Eulàlia Reguant assegura que caldrà "explicar moltes coses a la gent" si no es compleix el full de ruta sobiranista de 18 mesos

Sara González
3 min

BarcelonaEl ple d'aquest dimecres ja va posar de manifest que l'estabilitat del govern de Carles Puigdemont no serà fàcil. Si bé Junts pel Sí es va sumar 'in extremis' a un acord amb la resta de l'oposició per recuperar la paga extra dels 2012 dels funcionaris, el pacte pels pressupostos s'albira encara més difícil. Sobretot perquè la CUP aposta per reobrir temes que en el si de Junts pel Sí seran espinosos. La diputada Eulàlia Reguant ha assegurat en una entrevista a l'Ara Bassas que ara per ara no pot dir que la CUP aprovarà els pressupostos i que un dels temes que posaran sobre la taula és la possibilitat d'augmentar els ingressos de la Generalitat. Com? Reformant, de nou, l'impost de successions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Justament, la supressió de l'impost de successions va ser una de les propostes electorals de CiU quan Artur Mas va arribar l'any 2010 a la presidència de la Generalitat. "No tenim prou ingressos per a les temàtiques socials", ha assegurat Reguant, que ha explicat que durant les negociacions amb Junts pel Sí per a la investidura ja es va plantejar aquesta possibilitat però mai van rebre una proposta de Junts pel Sí. La diputada reconeix que la situació de les finances de la Generalitat "és molt dura" i que per això mateix s'han de buscar vies per crear nous impostos.

Sobre el suport final als pressupostos, la dirigent cupaire ha subratllat que cal treballar conjuntament amb Junts pel Sí i també debatre internament amb la CUP per valorar si l'esbós que es faci dels comptes responen als termes plantejats en les negociacions. "Han de ser uns pressupostos expansius", ha assegurat, tot i que el vicepresident i conseller d’Economia i Finances, Oriol Junqueras, ja va afirmar la setmana passada a l'ARA que seria complicat que ho fossin.

El full de ruta

Sobre si els 18 mesos del full de ruta sobiranista pactat poden ser flexibles o no –diferents veus del Govern han plantejat aquesta possibilitat en els últims dies–, Reguant ha assegurat que si no hi ha eleccions constituents en aquest termini caldrà explicar "moltes coses a la gent". La diputada ha afirmat que estan d'acord amb Puigdemont que no hi ha majoria per fer una declaració unilateral d'independència però sí per impulsar el procés i que, en un any i mig, caldrà garantir una "legitimitat" per dir que s'ha eixamplat la majoria independentista.

La dimissió 'precipitada' de Baños

Reguant ha considerat que Antonio Baños es va "precipitar" prenent la decisió de dimitir. "M'hauria agradat que s'hagués esperat", ha dit. Un cop aconseguit superar "el lideratge hiperpersonalista" que, al seu parer, representava Artur Mas, ha assegurat que cal "recosir ferides" internes que tot aquest procés ha generat a la CUP.

Retirada de processos judicials

Sobre la pactada retirada de la Generalitat de set processos judicials –però no d'entrada, del de Can Vies–, Reguant ha argumentat que no té sentit que el Govern es "dupliqui" presentant-se com a acusació en casos on ja ho fa la fiscalia. Entén, en aquest sentit, que sí ho faci quan es tracta d'un cas que afecta directament la Generalitat, com ara l'atac a la Blanquerna.

El nou govern espanyol

Davant la possibilitat que a Espanya hi hagi un govern del PSOE amb Podem, Reguant ha assegurat que sí que "serà millor" que un de presidit per Mariano Rajoy. Amb tot, pel que fa al procés català, ha considerat que no hi ha "canvis substancials" entre el posicionament de Pedro Sánchez i el de Rajoy. Que Podem renunciés a la possibilitat que el referèndum català sigui una prioritat per pactar, seria, segons Reguant, una situació "molt difícil d'explicar". Tot i això, ha recordat que Podem no té prou força per aconseguir sol aquest referèndum.

stats