EL PROCÉS SOBIRANISTA
Política 12/01/2015

CDC avisa ERC que la llista transversal de Mas ha d’incloure gent d’esquerres

Els republicans renuncien a portar independents a la candidatura, però no a incorporar-hi exsocialistes

Sara González
3 min
CDC avisa ERC que la llista transversal de Mas ha d’incloure gent d’esquerres

BarcelonaArrenca una setmana decisiva en la qual està programada la cita clau que ha de servir per desencallar les negociacions entre Mas i Junqueras, ja sigui per convocar eleccions abans de les municipals o per constatar que l’acord no és possible. Quin és a hores d’ara el principal escull per al pacte? La composició de la llista transversal al voltant del president de la Generalitat. Els republicans van insistir ahir que estan disposats a renunciar a portar independents i personalitats de la societat civil a la seva llista, però CDC entén que perquè la candidatura de Mas sigui realment transversal ha d’incloure també representants de l’esquerra, inclosos personalitats de l’òrbita d’ERC i exdirigents del PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Conscient que la llista unitària a la qual aspirava és, a hores d’ara, pràcticament impossible, Mas s’ha fixat com a objectiu dissenyar una candidatura com la que volia en un inici però deixant fora Junqueras i el seu entorn. Fonts coneixedores de les negociacions asseguren, però, que Convergència no vol que ERC capitalitzi “un front d’esquerres”, precisament perquè ell considera que la campanya s’ha de centrar a defensar la independència i combatre l’unionisme, i no en la batalla de l’eix dreta-esquerra.

De fet, des de CDC recorden que perquè la llista del president sigui realment transversal, com van proposar les entitats sobiranistes, cal que inclogui representants tant de la dreta com de l’esquerra. “No tindria cap sentit que la candidatura del president estigués formada només pel cercle socioliberal que ja atreu CDC”, asseguren fonts del partit, que afegeixen que aquest argument ja s’ha posat sobre la taula de negociació amb ERC.

Les interpretacions de la proposta

“Estem d’acord fins a l’última coma amb l’última proposta del president Mas”, va afirmar ahir el portaveu d’ERC al Congrés, Alfred Bosch, en un intent més d’aplanar el terreny per a l’acord. Tot i això, les interpretacions del que ha de suposar la llista del president tenen variables. “Això vol dir que entenem que Mas faci una llista transversal incorporant gent de la societat civil i nosaltres farem la llista amb gent pròpia, que és el que diu textualment la proposta que nosaltres acceptem fins a l’última lletra”, va continuar matisant Bosch. Així doncs, entre els independents ERC no inclou els exmembres del PSC que la número dos del partit, Marta Rovira, ja va dir dissabte que podrien tenir aixopluc en els republicans o la llista de la CUP. Entre altres coses, perquè després d’haver pactat amb Nova Esquerra Catalana a les europees i les converses que ja fa mesos que mantenen amb els escindits socialistes entenen que formen part de l’entorn amb el qual es comprometen a dissenyar la candidatura.

Precisament perquè les diferències són en el terreny de les interpretacions, i per definir bé la lletra petita de l’acord, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va emplaçar ahir ERC a negociar cara a cara amb Mas l’acceptació de l’acord que han pregonat en els últims dies amb tots els matisos. Dirigents dels dos partits van reconèixer ahir que l’intercanvi de retrets a través dels mitjans no ha sigut la millor manera d’encarar la negociació -el conseller Santi Vila va reconèixer que la imatge donada és “clarament millorable”-, però es van mostrar convençuts que encara són a temps de rectificar.

La reunió, que no s’ha pogut fer aquest cap de setmana perquè tant Mas com representants d’altres partits catalans van assistir a la manifestació contra els atemptats jihadistes a París, es produirà aquesta mateixa setmana i hi assistiran també l’ANC, Òmnium i l’AMI. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va assegurar ahir que dijous o divendres es podria conèixer el desenllaç de la negociació. Més optimista es va mostrar el secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, que va augurar un acord “ampli i clar” amb CiU en “menys de 48 hores”. A l’altre extrem, Unió, que per boca de Josep Maria Pelegrí va reclamar ahir esgotar la legislatura davant la “falta d’unitat”.

L’ANC, disposada a anar a eleccions

Si l’acord per convocar eleccions abans de les municipals no es produeix finalment, un dels aspectes que podria plantejar l’ANC als seus socis en la consulta interna prevista per al 24 de gener és si l’entitat hauria de presentar-se a les eleccions, cosa que implicaria modificar els seus estatuts interns per convertir-se en un partit. “No veig res impossible. L’objectiu de l’Assemblea és la independència. Si els polítics no prenen decisions, algú ho haurà de fer”, va dir ahir Carme Forcadell a Catalunya Ràdio. D’entrada, l’ANC iniciarà avui la mobilització per pressionar Mas i Junqueras sota el lema “Acord, eleccions i independència”.

stats