Política 03/07/2015

CiU empatava amb ERC en intenció directa de vot abans del trencament

El baròmetre, acabat mentre la federació se separava, no incorpora projecció d'escons per decisió de l'ens demoscòpic del Govern

Ferran Casas
2 min

BarcelonaEl baròmetre del CEO de juny constata un empat entre CiU i ERC en intenció directa de vot si se celebressin eleccions al Parlament. En relació amb el darrer Baròmetre, de febrer, la federació millorava molt lleument –del 13,2 al 13,3%– i els republicans experimentaven un fort descens i passaven del 17,3 al 13,3%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tercera força seria Podem, amb una intenció directa –una dada sense els factors de correcció que introdueix la cuina demoscòpica ni projecció d'escons– de 10,8%, seguida del PSC, que milloraria resultats i passaria del 6,8 al 9,2%. La CUP milloraria lleument el seu resultat i obtindria un 7,6%, mentre que Ciutadans es quedaria amb un 6,6%. A la cua quedarien ICV-EUiA, amb un 3,5%, i el PP, que tradicionalment té vot ocult, amb un 2,4%. Els ciutadans manifestaven en relació amb el mes de febrer una intenció més alta d'anar a votar el 27-S. Un fet que s'atribueix a la proximitat de la convocatòria.

El treball de camp, de 2.000 enquestes presencials, es va fer entre el 2 i el 24 de juny, en ple trencament de la federació CiU pel no d'Unió el 14 de juny a secundar el full de ruta sobiranista de CDC. Això ha fet, segons ha explicat el director de l'ens Jordi Argelaguet, que s'hagi descartat incloure la tradicional projecció d'escons, tant al Congrés com a Senat, per la dificultat que implicava ponderar les dades. Ha explicat que quan Josep Rull, coordinador de CDC, va donar per trencada la federació el 18 de juny, el 80% del treball de camp ja estava fet.

Segons Argelaguet, a la dificultat de llegir quin seria el resultat de CiU –les dades es van recollir abans i després del trencament– s'hi afegia el dubte sobre algunes coalicions. El baròmetre separa els resultats d'ICV-EUiA i Podem, que ja han acordat concórrer unides a les eleccions. Argelaguet no ha volgut valorar la validesa de les enquestes que s'estan publicant aquestes setmanes en un context polític tan canviant i ha admès que, "òbviament", el 13,3% d'intenció directa de vot a CiU es veuria ara "escindit" entre CDC i Unió.

Podem es manté com a primera opció al Congrés però retrocedeix

Pel que fa a les eleccions al Congrés, Podem es manté com el partit al qual votaria més gent, encara que pateix un retrocés i passa de 20 a 18,1. El PP es mantindria, si bé passa de 3,4 a 3,6. Més important és la caiguda del PSC, que passa d'11 a 8,4. CiU hauria baixat, també (de 12,6 a 10,8), igual que ERC, que perd mig punt (de 13,5 a 13). En canvi, Ciutadans i ICV pugen: de 5,5 a 5,9 al primer cas i de 3,3 a 3,5 al segon.

En relació amb la valoració de líders, el cap de files de la CUP, David Fernàndez, segueix sent el més valorat, amb un 6,01, seguit dels republicans Alfred Bosch i Oriol Junqueras, amb un 5,19 i un 5, respectivament. La resta de líders suspenen en valoració. Artur Mas baixa una dècima i es queda amb un 4,32 sobre 10. La més mal valorada és Alícia Sánchez-Camacho, del PP. Millora la valoració –d'1,38 a 1,59–, però segueix ocupant el fanalet vermell.

stats