Política 27/04/2011

El Senat aprova reclamar al govern espanyol que pagui a Catalunya el fons de competitivitat aquest any

Els socialistes catalans hi han votat a favor. El PSOE, en contra

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl PSC ha votat a favor de la moció que ha presentat el senador d'Esquerra Miquel Bofill per exigir al govern espanyol que pagui aquest any els 1.450 milions del fons de competitivitat, previst al nou sistema de finançament. D'aquesta manera, els 10 senadors socialistes catalans no trenquen la unitat de vot amb els seus companys de grup a l'Entesa –ERC i ICV– i, en canvi, es desmarquen del PSOE, que s'hi ha oposat. A la cambra alta, PSC i PSOE estan en grups diferents. El text s'ha aprovat amb 138 vots a favor –inclosos els del PP– 109 en contra –els del PSOE i membres del grup mixt– i 2 abstencions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bofill ha recordat que "els pactes hi són per complir-los" i que "no entenem perquè aquest any" el govern espanyol no paga les bestretes corresponents al 2011. Pel senador d'ERC es tracta de complir un acord amb el govern d'Entesa que és "essencial" pels catalans. Ha afegit que "si es volen menys retallades socials, s'ha d'escurçar el dèficit fiscal" que pateix de forma estructural Catalunya.

El PSOE, com va avançar ahir l'ARA, ha anunciat el seu vot en contra. Ho ha fet el senador valencià Joan Lerma que, expressant-se en castellà, ha negat que Catalunya estigui maltractada per Madrid i ha assegurat que aquest any el país ha rebut 2.730 milions de recursos addicionals.

En un discurs molt contundent, ha afirmat que l'Estat "no està incomplint cap acord" perquè, segons ells, les bestretes es preveien pels anys d'aplicació transitòria de la nova llei de finançament, és a dir, el 2009 i el 2010. Lerma ha afegit que el govern espanyol fa els deures i és el primer de reduir la despesa per controlar el dèficit.

Des de CiU, Jordi Vilajoana ha donat ple suport a la moció perquè "la llei ho explica molt bé" i no hi ha marge per no pagar aquest any els diners que són de Catalunya. A més, ha recordat que la Generalitat "està fent un esforç molt important, qüestionat per fer-lo i demanem a l'Estat que compleixi la seva part". Per Vilajoana, tot i que CiU no va donar suport a la nova llei de finançament, ara s'ha de complir. "Cal que cadascú assumeixi els seus compromisos", ha dit i ha lamentat que l'Estat "traspassi dèficit propi a les autonomies".

El PP finalment ha donat suport a la moció. La seva portaveu, la presidenta del PPC Alícia Sánchez-Camacho, ha reclamat al govern espanyol que es compleixi la llei i creu que l'actitud de Zapatero és una altra "traïció" a Catalunya. Ha avançat que el PP ha registrat una moció per ampliar aquesta reclamació a les altres comunitats autònomes que ho reclamen, com Madrid o les Illes Balears.

stats