Política 29/10/2019

La CUP s'enganxa amb Vox en el primer debat de la campanya a TVE

Mireia Vehí protesta perquè la formació d'extrema dreta hagi estat convidada al programa

A. Mascaró
4 min
Mireia Vehí en un moment del debat

BarcelonaEl primer debat de la campanya electoral, que ha tingut lloc aquest dilluns a la nit a TVE de Catalunya, ha estat tibat, marcat per les setmanes de protestes en rebuig a la sentència de l'1-O i les discrepàncies entre el bloc unionista i l'independentista. L'extrema dreta de Vox també ha participat aquesta vegada en el debat de la televisió pública, donat que ara té representació al Congrés i té dret a ser-hi. En l'arrencada del programa, s'han viscut moments de tensió entre el candidat del partit per Barcelona, Ignacio Garriga, i la de la CUP, Mireia Vehí, que només començar la seva intervenció ha rebutjat que s'hagi permès a un partit "feixista" tenir presència a TVE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estem en un debat amb un partit que defensa posicionaments feixistes, classistes i racistes", ha lamentat Vehí, a la qual cosa el presentador ha respost que el representant de Vox tenia dret a ser en el debat ja que compta amb diputats al Congrés. "El que passa és que són feixistes", li ha respost Vehí, generant la indignació de Garriga, que ha negat la major i ha afirmat que "lluny de les etiquetes de l'extremisme progre", condemna "el racisme i l'homofòbia", i ha animat Vehí a "fer el mateix amb el comunisme".

El conflicte a Catalunya ha aclaparat la majoria del debat, en què els partits independentistes han coincidit a demanar el vot contra la sentència de l'1-O i els constitucionalistes s'han postulat com la millor eina per acabar amb el Procés. Mentre l'enviat del PSC, José Zaragoza, ha demanat el vot per Pedro Sánchez defensant que cal "un vot que pugui frenar una victòria de la dreta a Espanya i guanyar l'independentisme a Catalunya", el portaveu dels comuns, Jaume Asens, ha reivindicat Unides Podem com a opció de vot útil per inclinar la balança i aconseguir que els socialistes pactin amb ells en lloc d'amb el PP. Al seu torn, Jordi Roca (PP) ha promès contundència amb l'independentisme i ha tret pit de la formació com un partit "preparat" per treure Espanya "de la crisi". Ciutadans i Vox han demanat mà dura, tot i que la formació taronja (amb Nacho Martín Blanco com a portaveu) també s'ha perfilat com una opció "liberal" i "moderada", i Garriga ha fet una defensa encesa de la "família" i ha estat molt crític amb "la immigració il·legal que campa al seu aire".

Al seu torn, tant Joan Josep Nuet (ERC) com Laura Borràs (JxCat) i Vehí han acusat l'Estat de repressor i han exigit al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que "agafi el telèfon" del cap de l'executiu català, Quim Torra. "No hi ha res més unilateral que trencar-li la cara a la gent a cops de porra", ha acusat Nuet als socialistes: "Vostès volen vots gratis, han practicat la cadira buida, i Catalunya té reivindicacions". Al seu torn, Borràs ha admès que no li agraden "algunes de les imatges que hem vist" de l'actuació policial a les manifestacions. "Per això el president va comunicar que s'obririen comissions d'investigació", ha dit: "A nosaltres ens preocupa molt, no com al senyor Grande-Marlaska, que està molt content de l'actuació policial". Borràs s'ha referit a aquest tema després de sentir Vehí, que ha acusat "el Govern i el govern espanyol" de ser "còmplices de la repressió" policial.

Per la seva banda, Zaragoza ha buscat equiparar els comuns amb ERC assegurant que "Asens i Nuet" li semblen "dos candidats intercanviables": "No hi veig cap diferència", ha dit. Amb tot, mentre Nuet demanava el vot perquè el 10-N sigui una resposta al Procés que "obligui" a dialogar l'Estat, Asens ha cridat els partits independentistes a fer "autocrítica". "La via unilateral ens ha portat on som", ha dit: "Cal prendre nota de les lliçons, l’experiència, la història". "S'autodetermina no qui vol, sinó qui pot", ha sentenciat, a la qual cosa Borràs ha respost contrariada perquè "el partit amb el lema del Sí se puede ara ens digui que 'no se puede'", mentre que Vehí ha insistit en l'autodeterminació i la unilateralitat com a "única via". "Amb aquests senyors no hi arribarem", ha dit dirigint-se a Asens i assenyalant Zaragoza.

Garriga ha mantingut un to molt bel·ligerant amb els partits independentistes, com era d'esperar, i n'ha defensat la il·legalització. A més, ha demanat als votants que no "comptin" amb els partits que s'han "agenollat", al seu entendre, davant l'independentisme, i ha defensat la "fi del sistema autonòmic". Per la seva banda, Cs i PP han combinat les seves crítiques als socialistes pels seus pactes amb l'independentisme i "el populisme" amb la censura a la Generalitat. "Parlen d’autogovern i tenen el Parlament tancat, ens tenen segrestats a tots els catalans", ha etzibat Roca a Borràs.

Al seu torn, la diputada de JxCat ha lamentat la "crisi democràtica" de l'Estat com a conseqüència de la sentència de l'1-O, i ha reivindicat que "el model territorial només pot ser la independència", en un to similar a l'expressat per Vehí, que ha parlat d'una "crisi de règim" perquè "hi ha una monarquia corrupta, perquè les classes populars continuen perdent drets i empobrint-se cada vegada més". "La proposta de la CUP és anar a Madrid a fer de caixa de ressonància", ha recalcat. Nuet, per la seva banda, ha titllat la sentència d'"acte de venjança i forta pedra en el camí de diàleg", i ha demanat que es deixi de "criminalitzar la política i les idees independentistes".

stats