Política 29/07/2018

La CUP veu "inútil, innecessària i enganyosa" la Comissió Bilateral

Carles Riera subratlla que l'únic diàleg de Catalunya amb l'Estat ha de ser per "l'autodeterminació"

Europa Press
2 min
El diputat de la CUP Carles Riera en una de les últimes intervencions al Parlament.

BarcelonaEl diputat de la CUP Carles Riera ha afirmat aquest diumenge que la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que se celebrarà l'1 d'agost a Barcelona és "prescindible, inútil, innecessària i enganyosa". "Per a nosaltres l'únic diàleg amb l'Estat ha de ser sobre el dret a l'autodeterminació –diu Riera en una entrevista amb Europa Press–, la construcció de la República, l'alliberament dels presos i la tornada dels exiliats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els cupaires emmarquen la trobada en el desenvolupament autonòmic i per a ells l'eix polític sobre el qual ha de pivotar el Govern és la construcció i la ruptura democràtica: "De tot el que no sigui sobre aquesta temàtica creiem que no cal parlar-ne", subratlla Riera.

Un dels punts que el Govern posarà sobre la taula de la comissió és la celebració d'un referèndum sota la fórmula de defensar els "drets i llibertats a Catalunya, en relació amb les vies de participació democràtica dels ciutadans catalans per decidir el seu futur".

Riera no té cap confiança que el govern del PSOE s'avingui a reconèixer el dret a l'autodeterminació dels catalans, ni la independència, ni la República, "perquè ho ha dit per activa i per passiva". "Creiem que és negatiu –subratlla–, des de JxCat, ERC i el Govern, seguir aixecant expectatives en la ciutadania catalana sobre el fet que en la bilateralitat i el diàleg amb l'Estat hi ha possibilitat de trobar una solució, centrada en l'autodeterminació i la República".

Per a Riera és un "error polític enorme, perquè suposa tenir la gent enganyada amb expectatives falses", amb l'Estat creu que només es pot parlar del desenvolupament i desplegament autonòmic, és a dir, de la tercera via, segons el diputat, que considera que no és el que volen els catalans que van sortir al carrer l'1-O i el 3 d'octubre, en l'aturada de país.

Les amenaces de "l'estancament" i la "traïció dels líders"

Carles Riera creu que, en el millor dels casos, d'aquesta reunió en pot sortir una proposta que pugui portar a una transició a una millora autonòmica i a un referèndum, "però entorn d'una Constitució i a un nou Estatut d'autonomia".

"En aquests moments hi ha dues grans amenaces: una, que tot entri en una situació d'estancament, de paralització, d'espai neutre que no porti enlloc i per tant al terreny de l'especulació el partidisme, i una altra que entri en la traïció dels líders d'una segona transició i una nova reforma autonòmica".

Per al diputat cupaire, "el gran perill d'aquestes bilaterals és que no serveixin per a res, que serveixin per enganyar la gent fent-los creure que es parlarà de coses que és impossible que es parlin o per encobrir una operació d'Estat per a una nova reforma autonòmica".

Per tot això, criden a la mobilització, davant un Estat que "no vol dialogar dels temes fonamentals" per mantenir el conflicte democràtic apostant per la unilateralitat i els fets consumats, per crear un escenari de concertació internacional que reconegui una solució política que passi per l'autodeterminació.

stats