Política 30/11/2018

Torra descarta reunir-se amb Sánchez el dia 21 si és només una foto

Calvo diu que la trobada està prevista aprofitant el consell de ministres a Barcelona

Mariona Ferrer / Núria Orriols
3 min
Pedro Sánchez i 
 Quim Torra el 9 de juliol a la Moncloa.

Madrid / BarcelonaQuim Torra no vol escenificar una altra trobada amb Pedro Sánchez si no serveix per iniciar una negociació política amb Catalunya. Després del desglaç que va significar la reunió entre els dos presidents el 9 de juliol a la Moncloa, on malgrat la distància van constatar l'inici d'una nova etapa, el cap de l'executiu considera que no s'ha avançat en la resolució del conflicte i descarta per ara trobar-se amb el president espanyol el 21 de desembre aprofitant la reunió del consell de ministres a Barcelona. Fonts de l'executiu critiquen que Sánchez vingui a fer "turisme ministerial" a Catalunya i insisteixen en l'oferta de fer una cimera de govern a govern que ahir la Moncloa va tornar a rebutjar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però des de Madrid el posicionament és ben diferent i insisteixen que hi haurà trobada entre presidents. La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, va assegurar ahir en roda de premsa que el líder del PSOE "té previst" reunir-se amb Torra el dia 21. A més, fonts de la Moncloa treien ferro al fet que la Generalitat la descarti: "Hi haurà reunió amb Torra, per molt que diguin que no".

L'actitud de Calvo no va agradar al Govern. Fonts de l'entorn del president van assegurar que no hi ha cap petició formal feta ni tampoc tenen constància oficial que el consell de ministres visiti Barcelona el dia que farà un any de les eleccions del 21-D. En la mateixa línia, dimarts passat la portaveu del Govern, Elsa Artadi, va afirmar que no hi havia contactes entre els gabinets dels dos presidents per preparar l'ordre del dia de l'eventual trobada. Des de Madrid també resten valor a aquests arguments: la vicepresidenta espanyola es va preguntar ahir quina petició "més formal" pot haver-hi que el fet que Sánchez hagi manifestat la seva intenció de trobar-se amb el president de la Generalitat, després que aquest el convidés el 9 de juliol a Barcelona quan es van reunir a la Moncloa. Amb tot, va precisar que ja comunicaran oficialment a l'equip de Torra la intenció de reunir-s'hi quan estigui "preparada tota la logística" de la visita, just abans de les festes de Nadal.

Però el president ja ha manifestat diverses vegades que al llarg d'aquests mesos, malgrat el diàleg de què fa bandera Sánchez, les seves accions no s'han diferenciat de les de l'expresident espanyol Mariano Rajoy perquè no ha donat una "resposta política" que passi perquè Catalunya pugui exercir el dret a l'autodeterminació. Per al govern de JxCat i ERC, la reforma de l'Estatut que ha suggerit el líder del PSOE és una "pantalla passada" després de l'1-O i la proclamació d'independència.

A l'altra banda, el govern espanyol no vol donar cap tracte preferencial a la Generalitat ni més rellevància que la reunió de la Comissió Bilateral. Calvo va reiterar que no preveuen "en absolut" una cimera de govern a govern i va emmarcar dins de la "normalitat absoluta" una reunió entre Sánchez i Torra. És més, va assenyalar que la trobada no tindria "cap excepcionalitat", perquè té intenció de repetir-la amb tots els presidents autonòmics que calgui cada cop que el consell de ministres es reuneixi fora de Madrid. De fet, ja ho va fer amb Susana Díaz el 26 d'octubre. "Van quedar de veure's a Barcelona i el president complirà", va concloure, i va assenyalar que hi ha una relació "habitual i fluïda" amb el Govern.

"La Constitució és una presó"

El president de la Generalitat també va remetre ahir una carta a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i als presidents del Senat i el Congrés dels Diputats per rebutjar assistir a la commemoració dels 40 anys de la Constitució. "[La Constitució] No és cap motiu de celebració a Catalunya. Ja fa anys que ha esdevingut una presó per a la llibertat d'expressió i per a la capacitat de decidir dels ciutadans", diu la carta. Per al president de la Generalitat l'estat espanyol ha fet una interpretació de la carta magna "restrictiva, tancada, antiga i perpetuadora d'injustícies" que ha propiciat que el text "ja no tingui suport ni reconeixement legítim a Catalunya". Per a Torra, tant els governs del PP com els del PSOE han fet servir la Constitució com a "excusa sistemàtica" per no encarar el conflicte polític.

Lluny d'això, continua la carta, s'ha utilitzat com "una arma llancívola i com una gàbia". I concloïa: "El poble de Catalunya ja ha decidit que vol superar el marc constitucional amb la creació d'una república independent catalana". Amb aquesta resposta, doncs, el president no es trobarà amb les autoritats espanyoles ni amb el rei Felip VI el dia de la Constitució.

Calvo, en canvi, va enviar ahir un agraïment "infinit" als pares d'una Constitució "que ha permès 40 anys de maduresa i estabilitat democràtica que per als espanyols i espanyoles valen molt".

stats