Política 05/08/2020

Calvo subratlla que Joan Carles I no ha "fugit perquè no està immers en cap causa judicial"

La vicepresidenta espanyola assegura que el govern treballa en "coordinació" amb el cap de l'Estat

Ara
2 min
La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, a la conferència de presidents de San Millán de la Cogolla (La Rioja)

MadridEls missatges contradictoris entre socis de govern sobre l'abandonament de Joan Carles I continuen, dos dies després de l'anunci de la casa reial. El vicepresident segon, Pablo Iglesias, va parlar des del principi d'una "fugida indigna", però aquest dimecres la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha negat la major i ha rebutjat que es pugui parlar de "fugida" en la sortida del rei emèrit a l'estranger, perquè "no està immers en cap causa judicial". Si bé és cert que no està formalment investigat, és conegut que la Fiscalia del Tribunal Suprem està indagant al voltant del presumpte cobrament de comissions irregulars per l'adjudicació de les obres de l'AVE a la Meca, així com també la fiscalia suïssa. L'advocat de Joan Carles I va deixar clar dilluns mateix que "està a disposició del ministeri públic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, una de les veus dels comuns que amb més contundència s'han expressat sobre la gestió de la marxa de Joan Carles I –dimarts va parlar de "vergonya aliena" després de la roda de premsa de Pedro Sánchez–, ha admès que no hi ha una causa oberta, però ha subratllat en una entrevista a la SER que marxar enmig d'aquest context no ajuda a donar una imatge de "transparència" i "neteja de les institucions". Colau ha insistit que Felip VI hauria de comparèixer per donar explicacions de les sospites que envolten el seu pare, especialment després que en el seu comunicat el rei emèrit no desmentís les informacions que s'han anat publicant.

En declaracions als mitjans des d'Oviedo, Calvo s'ha expressat en la mateixa línia que el president aquest dimarts i ha protegit la continuïtat de la monarquia i el paper de Felip VI. En aquest sentit, ha expressat que la sortida de Joan Carles I "no canvia res" al cap d'estat i ha destacat que el govern té una relació "impecable, fructífera i necessària" amb l'actual monarca. Calvo ha evitat ser explícita sobre el paper que hagi pogut jugar tant ella mateixa com l'entorn de Sánchez en la sortida, i s'ha limitat a destacar la "coordinació absolutament perfecta" que hi ha entre la Moncloa i la Zarzuela.

Yolanda Díaz: "La imatge és molt dolenta"

Aquest dimecres també ha intervingut públicament la ministra de Treball i principal actiu de la confluència gallega de Podem, Yolanda Díaz. Tot i que ha volgut evitar polemitzar donant "per reproduïda la compareixença del president Sánchez d'ahir a la Moncloa", ha remarcat que els "nivells d'exigència i caràcter ètic en totes les institucions han de ser igual per a totes i això és el que està demanant la societat espanyola". "La imatge és molt dolenta", ha anotat.

stats