CANVI DE CICLE
Política 30/08/2014

Carme Forcadell insta ICV i Unió a mullar-se ja sobre què votaran el 9-N

La presidenta de l'ANC convida el PSC a assistir a la V de la Diada i a sumar-se a l'acord per a la data i la pregunta

Europa Press
2 min

BarcelonaLa presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha fet aquest dissabte una crida al PSC perquè s'impliqui en la manifestació amb forma de V convocada per a la Diada a Barcelona: "Els trobem a faltar". "Ens agradaria molta la seva assistència. Aquesta és la realitat", ha declarat en una entrevista d'Europa Press, i ha recordat que la mobilització està oberta a tothom i que pretén ser transversal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tenim socis de l'ANC que són socialistes i que també volen la independència", ha destacat Forcadell, que ha animat, a més, la nova direcció del partit liderada per Miquel Iceta i ell mateix a sumar-se a l'acord sobre la data i la pregunta de la consulta que CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP van tancar el desembre.

També ha instat ICV-EUiA i UDC a clarificar el sentit del vot que defensaran a la campanya de la consulta, cosa que haurien de fer al llarg del mes de setembre, i els ha recordat que les demandes independentistes són socialment molt "transversals" i que hi ha militants implicats en l'ANC.

Forcadell està convençuda que un dels dirigents històrics d'UDC, Manuel Carrasco i Formiguera, que va ser afusellat pels franquistes en la Guerra Civil, votaria un doble 'sí' a la consulta, tesi que dies enrere va manifestar el secretari d'Universitats de la Generalitat i dirigent democratacristià, Antoni Castellà.

Ha pronosticat que tant UDC com ICV-EUiA acabaran demanant el vot pel doble 'sí' en la consulta perquè "no hi ha una altra alternativa" i aquesta és l'única possibilitat per aconseguir canviar les coses. "Si jo fos militant m'agradaria saber què pensa votar el meu partit, i això és el que els afiliats demanaran" als òrgans de direcció de les dues forces, ha observat.

Ja no hi ha autocars

L'entitat se centra ara en el fet que la manifestació de la Diada sigui un èxit, cosa que està convençuda que passarà, perquè, de la mateixa manera que l'any passat, "ja no hi ha autocars" lliures a Catalunya per a aquest dia. En algunes assemblees territorials el nombre d'inscripcions que han rebut és "el doble" que el 2013, i s'han contractat vehicles del País Valencià i l'Aragó i d'empreses del sud de França.

Després de preguntar sobre què cal fer si el Tribunal Constitucional (TC) suspèn la consulta, Forcadell ha dit que l'ANC no vol situar-se en aquest escenari: "No en preveiem cap altre" que la consulta del 9 de novembre. "Tots especulem però no sabem què passarà. L'únic real és que farem una V que serà espectacular", ha dit la dirigent independentista, que tampoc ha volgut valorar la formació d'un govern de concentració, suggeriment que va fer dimecres l'eurodiputat Ernest Maragall (NECat).

Sobre la manifestació, també ha explicat que l'ANC invitarà en els pròxims dies personalitats de diferents àmbits, partits i també els sindicats a assistir a la V, i ha expressat el seu convenciment que en els primers dies de setembre, coincidint amb la fi de les vacances, s'incrementin el nombre d'inscrits, com va passar l'any passat amb la cadena humana.

La presidenta de l'ANC dóna per fet que, com va passar amb les mobilitzacions del 2012 i el 2013, el president de la Generalitat, Artur Mas, no hi assistirà, cosa que atribueix al fet que ha d'optar per un rol "institucional".

stats