Política 25/06/2014

La Casa del Rei expressa el seu "ple respecte a la independència del poder judicial"

El jutge Castro hagi decidit mantenir la imputació a la infanta Cristina

Efe
2 min
Felip VI llegint el seu discurs com a nou rei d'Espanya / EFE

MadridLa Casa del Rei ha expressat el seu "ple respecte a la independència del poder judicial" després de conèixer la decisió del jutge instructor del cas Nóos, José Castro, de mantenir la imputació de la infanta Cristina per presumpte delicte fiscal i blanqueig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma ha donat per conclosa la fase d'investigació d'aquesta causa de presumpta corrupció amb una interlocutòria de 167 pàgines contra la qual es pot presentar recurs en un termini de cinc dies i en la qual demana a la fiscalia i altres parts que formulin escrits d'acusació contra els imputats en un termini de 20 dies.

A més de la infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, figuren entre els 15 imputats l'exsoci del duc de Palma Diego Torres i la seva dona, l'expresident del govern balear Jaume Matas, l'exdirector general d'Esports José Luis "Pepote" Ballester, l'exdirector de l'Institut Valencià de Finances (IVF) Jorge Vela, l'exsecretari autonòmic de Turisme Luis Lobón i la que va ser consellera delegada de Madrid 2016, Mercedes Coghen.

A diferència del moment en què va comparèixer davant el jutge Castro el febrer passat, la infanta Cristina ja no forma part de la família reial, ja que el passat dijous 19, després de l'abdicació del rei Joan Carles, va deixar de ser filla del rei per passar a ser germana del nou monarca, Felip VI.

En el seu discurs de proclamació pronunciat a les Corts Espanyoles, el nou cap de l'Estat va subratllar que la corona ha de "vetllar per la dignitat de la institució, preservar el seu prestigi i observar una conducta íntegra, honesta i transparent".

"Avui més que mai, els ciutadans demanen amb tota la raó que els principis morals i ètics inspirin –i l'exemplaritat presideixi– la nostra vida pública", va assenyalae Felip VI. I va concloure: "I el rei, al capdavant de l'Estat, ha de ser no només un referent sinó també un servidor d'aquesta justa i legítima exigència dels ciutadans".

stats