Política 06/11/2019

Casado repta Sánchez a demostrar que influeix en la Fiscalia

Rosa Díez demana ara el vot per als populars en la seva reaparició política

Ruth Pérez Castro
5 min
El líder del PP, Pablo Casado, aquest dimecres al matí en un acte del partit a Barcelona

BarcelonaNi els errors històrics amb Catalunya que proclamen en campanya ni l'apel·lació a reagrupar el vot de la dreta "constitucionalista" en les sigles del PP han centrat el discurs del líder de la formació en la seva visita llampec a Barcelona. Pablo Casado hi ha passat de puntetes per posar el focus en Pedro Sánchez, a qui ha reptat a demostrar que sí que influeix en la Fiscalia, com ha insinuat aquest matí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mentre que el president espanyol en funcions ha encès la polèmica per haver afirmat que la Fiscalia depèn directament de l'executiu -quelcom que ha provocat indignació entre els fiscals de l'Estat-, el popular dubta de les seves paraules. "Si donés per bones les declaracions hauria de preguntar-li per què no actua sobre Torra", ha reflexionat Casado. "Sánchez està a l'espera que Torra li digui si decideix o no pressionar", ha continuat el líder del PP, que ha considerat que el líder del PSOE "deu el seu càrrec" al capdavant de la Moncloa "als que promouen un cop d'estat", en al·lusió als independentistes.

Des del Palau Reial Major de Barcelona, el popular ha vinculat la presidència de Sánchez al suport dels independentistes a través d'un "relat cronològic" que, al seu parer, així ho demostra. En aquest sentit, Casado l'ha instat a "trencar amb el pacte del Tinell" del qual, creu, "mai no ha abjurat" i que s'ha mantingut fins a la declaració de Pedralbes que els presidents espanyol i català, Quim Torra, van subscriure el desembre del 2017. Si el líder socialista no renega, ha augurat el popular, "revalidarà la coalició Frankenstein", en al·lusió a la suma d'esforços entre els partits catalans i bascos, així com amb Compromís, Nueva Canarias i Unides Podem per tombar el govern de Mariano Rajoy.

Encara que les crítiques han recaigut majoritàriament en el secretari general de PSOE, el líder conservador ha obert el focus per disparar, també, contra la formació. Amb el fil de la reconstrucció històrica, Casado ha retret als socialistes les "concessions històriques amb l'independentisme" en referència a la "innecessària" reforma de l'Estatut, entre altres. "Amb Sánchez els independentistes mantenen les seves esperances, per això el volen com a president", ha analitzat el dirigent del PP, que ha retret al socialista permetre al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, "marcar l'ala de la plurinacionalitat" amb les "urgències demoscòpiques".

Casado participa en un acte a Barcelona amb Álvarez de Toledo i l'exdiputada d'UPyD Rosa Díez

El retorn de Rosa Díez

Mentre que el popular ha dibuixat un horitzó incert pels "catalans constitucionalistes" si Sánchez es manté al govern espanyol, la solució l'ha aportat Rosa Díez. En la seva reaparició a l'escena política, l'exdiputada d'UPyD ha defensat la Constitució com a recepta "infal·lible" ja que, ha destacat, "s'hi inclouen totes les banderes". Allunyada de la primera línia política des del 2015, Díez ha demanat el vot per al PP ja que, als seus ulls, el partit "ha après dels errors del passat".

Per confirmar la seva hipòtesi, Díez ha llançat una pregunta retòrica a Casado: "¿Em promets que no hi haurà més apaivagament amb els que han entregat l'Espanya democràtica?". La resposta s'ha intuït amb un l'inici d'un tímid aplaudiment entre els assistents que s'ha estès entre la plana major del partit, inclòs el mateix Casado, que s'han acostat a l'acte d'aquest migdia. Des dels exlíders de la formació a Catalunya Alberto Fernández Díaz i Xavier García Albiol fins al seu successor, Alejandro Fernández, passant per l'exdelegada del govern espanyol a Catalunya i actual número 2 per Barcelona, Llanos de Luna, o el regidor a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou

Abrigada per dirigents i militants populars, Díez s'ha sumat a la causa constitucionalista que la formació ha abanderat en campanya i ha exposat que ser constitucionalista a Catalunya és "reivindicar que s'acati la Constitució, que puguem sortir al carrer sense que ens titllin de provocadors i que puguem fer actes al carrer sense haver de marxar a casa".

"Jo soc una ciutadana sense carnet, com la majoria dels espanyols", ha subratllat la també exdiputada del PSOE, que ha demanat "tenir clar què hem de defensar en cada moment" i ha fet una crida a sumar esforços. "No és nou intentar agrupar-se per defensar la democràcia", ha exposat Díez, que ha recordat que l'any 2001, al País Basc, "ja vaig participar en un acte amb el PP". "I aleshores tenia el carnet del PSOE!", ha exclamat.

"Els primers anys de democràcia era una mala espanyola perquè no era franquista, després era una mala basca perquè no era nacionalista", ha exposat l'exdiputada d'UPyD, que s'ha preguntat: "¿A hores d'ara he de demanar perdó per participar en un acte del PP? Va home, va!".

L'exdiputada d'UPyD Rosa Díez, aquest matí en un acte del PP a Barcelona

Álvarez de Toledo aparca l'autocrítica

Després que el malestar s'apoderés de les files populars per l'estratègia autocrítica, Cayetana Álvarez de Toledo ha decidit aparcar aquesta via per recuperar la mà dura. En aquesta ocasió, per carregar contra Ciutadans i Vox, que ha qualificat de "competidors directes".

Encara amb la ressaca del debat electoral que ahir va celebrar-se a TV3, l'aspirant popular ha instat la formació taronja a "practicar l'autocritica" per haver deixat una "Catalunya òrfena de veu i representació" quan la seva líder, Inés Arrimadas, va decidir no postular-se a la investidura tot i haver guanyat les eleccions el 21-D. Tanmateix, l'aspirant popular s'ha contingut en els retrets a Cs, de qui ha tornat a lamentar que no acceptessin reeditar la coalició electoral de Navarra Suma al conjunt de l'Estat sota la fórmula 'Espanya Suma'. "Hauria sigut formidable comptar amb la presència de Casado, Díez i Arrimadas", ha admès.

Així, Álvarez de Toledo ha endurit el to a l'hora de parlar de la formació d'ultradreta. "És tan fal·laç prometre la independència com la derogació de l'estat de les autonomies", ha subratllat la candidata, que ha recriminat al partit ultra "esperonar ficcions". "Volen liquidar el millor que hem fet els espanyols en quaranta anys", ha lamentat la popular, en al·lusió a la carta magna que ahir el candidat de Vox Ignacio Garriga va qualificar de "caduca".

I entre referències a l'Estatut d'Autonomia, el Pacte del Tinell i al poeta Luis de Góngora, Álvarez de Toledo encara ha guardat un altre as sota la màniga. En aquesta ocasió, contra el PSC, a qui ha titllat d"'infiltrats" dels independentistes que "militen a l'esquerra per blanquejar i emmascarar el projecte segregador dels nacionalistes". En sintonia amb aquesta idea, la popular ha manifestat que "tothom que rebutgi el nacionalisme i defensi la igualtat ha de treballar per fer fora Sánchez de la Moncloa" amb una tasca que, "tot i que és difícil, no és impossible": fer que el PP obtingui un escó més que el PSOE.

La candidata del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, aquest matí en un acte al Museu d'Història de Barcelona
stats