Política 30/06/2019

Casado demana a Sánchez que "prengui mesures" per a la detenció i l'extradició de Puigdemont si va a Estrasburg

El líder del PP creu que França no és com Bèlgica i Alemanya, però la decisió depèn de Llarena

Júlia Manresa
2 min
Pablo Casado, a Génova / EFE

Brussel·lesCarles Puigdemont i Toni Comín fa dies que llancen missatges assegurant que el seu objectiu és ser al ple de constitució del Parlament Europeu dimarts a Estrasburg, malgrat no haver estat notificats oficialment com a eurodiputats. Per ara, però, l'únic que està confirmat és que hi haurà una gran manifestació de reivindicació, però no que els dos polítics exiliats hi siguin. El líder del PP, Pablo Casado, creu que aquesta afirmació és "una amenaça" i des de Brussel·les ha instat al govern espanyol a "prendre totes les mesures" perquè "tan aviat com Puigdemont trepitgi terra francesa" sigui detingut i extraditat. Segons Casado, a França "no operaria el que va passar a Bèlgica i Alemanya" i per això creu que si Puigdemont "manté l'amenaça" d'anar a Estrasburg hauria de ser detingut per anar "amb els seus companys de govern" a rendir comptes davant el Tribunal Suprem. Malgrat que el dirigent conservador ha adreçat aquesta petició a l'executiu espanyol, és el jutge instructor Pablo Llarena el que té la potestat de reactivar l'euroordre de detenció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a la sessió de constitució del ple, l'independentisme ja ha omplert 100 autobusos per anar fins a Estrasburg a denunciar que Carles Puigdemont, Toni Comín i també Oriol Junqueras no poden assumir el càrrec d'eurodiputats. D'una banda, el Tribunal Suprem ha rebutjat que Junqueras pugui recollir l'acta i tenir, per tant, immunitat parlamentària. De l'altra, la Junta Electoral Central ha deixat vacants els llocs de Puigdemont i Comín perquè considera que han d'anar físicament a Madrid per jurar la Constitució espanyola. Des de la defensa dels exiliats s'ha assegurat que es recorreria a la justícia europea (al Tribunal de Luxemburg) per intentar ser al ple de dimarts, però per ara encara no s'ha fet cap pas. D'aquí que Casado hagi demanat a Sánchez que activi l'euroordre si Puigdemont trepitja territori francès.

D'altra banda, sobre la investidura de Pedro Sánchez, Casado ha tornat a descartar absolutament que el PP pugui facilitar-la de cap manera perquè considera que "lidera l'oposició i són l'alternativa al PSOE". Casado ha retret als socialistes els pactes assolits a Navarra i, fins i tot, que s'hagi entrevistat Arnaldo Otegi a la televisió pública espanyola. "Demana responsabilitat a Ciutadans mentre ell arriba a l'agressió de les víctimes i permet que s'entrevisti Otegi a la televisió pública", ha etzibat. Casado ha reiterat que el responsable de ser investit és Sánchez i, davant la possibilitat d'unes segones eleccions, ha deixat clar que "no té por" però que "és una irresponsabilitat perquè els espanyols n'estan farts".

stats