Política 13/05/2018

Un "ultra" que aboca Catalunya a la "confrontació": els editorials de Madrid carreguen contra Torra

Els diaris espanyols lamenten el contingut i el to del primer discurs del candidat a la presidència

Ara
4 min
El candidat de JxCat a la presidència, Quim Torra, aquest dissabte al Parlament

BarcelonaUnanimitat entre les capçaleres de Madrid a l'hora de carregar contra Quim Torra l'endemà del seu primer debat i intent fallit d'investidura. El discurs i el to del candidat el converteixen en un "ultra" que aboca Catalunya a la "confrontació" a ulls dels editorials d''El País', 'El Mundo', l''Abc' i 'La Razón'. Els rotatius veuen invalidades les disculpes de Torra pels tuits contra els espanyols, el qualifiquen de provocador i demanen al constitucionalisme una resposta contundent.

'El País': "L'estimula el conflicte institucional i la confrontació civil"

"L'endemà de mostrar el seu –ara ho confirmem, insincer– penediment per les manifestacions racistes i xenòfobes abocades a les xarxes socials, Quim Torra va pujar ahir a la tribuna d'oradors del Parlament amb una missió nítida: deixar clar que [...] està disposat a redoblar l'aposta a favor d'una independència il·legal i unilateral". Així arrenca l'editorial d''El País' d'aquest diumenge, titulat 'Exclusió i conflicte', i en què s'afirma que al candidat de JxCat "sembla estimular-lo continuar i aprofundir el perillós camí del conflicte institucional i la confrontació civil".

El diari que dirigeix Antonio Caño carrega contra el discurs "dur, demagògic i sense la més mínima concessió" a altres posicions polítiques de Torra, i diu que, amb ell, "el secessionisme es treu un cop més la màscara i evidencia que, en el camí cap a la independència, la democràcia i els drets individuals són completament prescindibles". Les paraules del presidenciable són, per al rotatiu, "una provocació directa a l'Estat per aconseguir, des del 'com pitjor, millor', una internacionalització que afavoreixi els interessos secessionistes i ajudi a doblegar els demòcrates".

En una referència velada a l'amenaça d'un nou 155, 'El País' no s'està d'alertar de les conseqüències dels suposats objectius independentistes: "l'allunyament de l'autogovern o buidar-lo". Assegura, a més, que un nou impuls independentista "trencarà la societat i enfonsarà l'economia". Per tot plegat, fa una crida a les forces constitucionalistes perquè responguin en el terreny legal i polític a la "provocació" de la majoria independentista i també tinguin una política "pròpia que vagi més enllà de la reacció a cada nou pas d'aquesta provocació".

'El Mundo': "Un discurs incendiari i extraordinàriament preocupant"

L'editorial d''El Mundo' considera "incendiari i extraordinàriament preocupant" el discurs de Torra en el seu primer debat d'investidura a la presidència de la Generalitat. Avisa que si "es materialitzen els seus propòsits", no només tornaria a situar Catalunya "fora de la legalitat", sinó que Torra "va amenaçar de radicalitzar-se més". Per això, el diari dirigit per Francisco Rosell defensa que no s'aixequi el 155 fins que no s'acatin "explícitament les normes de convivència".

'El Mundo' considera "obscè" que parlés de "mà estesa" quan alhora "busca perpetuar el Procés que ha conduït a la fractura social, la ruïna econòmica i la pèrdua de l'autogovern". Consideren acreditat amb les paraules de Torra el seu "perfil ultranacionalista i ultramuntà", després de "mostrar un menyspreable supremacisme" i d'"atiar l'odi contra els dissidents del separatisme".

A més, destaca el "vassallatge" de Torra respecte a Puigdemont recordant que la seva presidència seria "provisional". En aquest sentit, remarca que no sembla que "li suposi una ofensa el paper de titella".

'Abc': "Un incendiari que expressa obertament el seu odi a Espanya"

'Més colpisme pur a Catalunya' és el títol que l''Abc' ha escollit per al seu editorial, en què es deixa clar que res "sona bé" del discurs de Torra, a qui es defineix com "l'home de palla de Carles Puigdemont". "És un incendiari" que "expressa obertament el seu odi a Espanya", afirma el rotatiu, i afegeix que el candidat "representa el pitjor del separatisme".

L''Abc' considera que la targeta de presentació de Torra és "lamentable" perquè no va fer "ni una sola rectificació respecte al discurs colpista del separatisme" i assegura que "és fins i tot una versió dels seus antecessors més fosca, infamant, radicalitzada i irracional, cosa que semblava impossible".

"Un frau. Colpisme pur i pesat, però molt perillós", resumeix l'editorial, alertant que amb Torra "Catalunya quedarà abocada al fet que el govern [espanyol] mantingui necessàriament l'article 155 [...]. Seria inadmissible qualsevol signe d'indolència en el govern [espanyol]", sentencia.

'La Razón': "Només valora qui comparteix el seu imaginari supremacista"

Al diari de Paco Marhuenda, el discurs de Torra li ha servit per tornar a treure el diccionari de desqualificacions contra els dirigents independentistes. En el seu editorial, que porta per títol 'Preparats per al pitjor amb Torra', acusen el diputat de JxCat de "fanatisme i etnicisme" . Al seu entendre, la seva intervenció al ple de dissabte va ser "frontista" i va desprendre "odi contra Espanya" perquè va descriure un estat espanyol "opressor que vulnera drets".

Segons 'La Razón', els "presagis" amb les piulades i els articles de Torra es van "referendar amb el discurs colpista" que, creuen, va pronunciar a la cambra catalana. Consideren que va deixar de banda qui no comparteix el seu "imaginari supremacista i ultra". "No sutura ferides sinó que les provoca", opinen des d'aquest diari, que qualifica Torra de "titella per a la confrontació". En aquest sentit, el situen com un continuista de les "conductes insurrectes" dels dirigents "separatistes" que l'han precedit a la Generalitat i que ara estan investigats per la justícia espanyola.

Sobre la seva crida al diàleg, 'La Razón' escriu: "Deixar lliscar una presumpta disposició al diàleg amb l'Estat enming d'aquest mostrari d'insults va ser una altra provocació com les seves referències a Rajoy, el rei i la justícia amb aquell xulesc 'Assumirem tota la responsabilitat que derivi dels nostres actes'".

stats