Política 15/01/2018

L'exministre Celestino Corbacho deixa el PSC després de 40 anys

Admet que fa temps que estava allunyat de la direcció però nega que prepari un canvi de partit

Marc Toro
2 min
Celestino Corbacho i Pere Navarro, en una imatge d'arxiu / ACN

BarcelonaCelestino Corbacho, exministre de Treball i Immigració entre 2008 i 2010, abandona el PSC després de quatre dècades de militància. El també exalcalde de l’Hospitalet de Llobregat (1994-2008) va comunicar-ho divendres per carta a Miquel Iceta, tal com ha avançat 'La Vanguardia' i ha confirmat el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts properes a Corbacho citades pel rotatiu, l’històric socialista hauria estripat el carnet perquè se sentia “apartat” per la direcció, que no el tenia “prou valorat”. Contactat per l’ARA, Corbacho rebutja utilitzar aquests termes, si bé admet que “de vegades el partit hauria de ser més curós i a l’hora de tenir en compte tota la gent i les aportacions que hi pugui haver”.

Nascut a Extremadura fa 68 anys, militava al PSC des del 1976, i des de llavors va ocupar nombrosos càrrecs orgànics, a més de públics. Des de l’últim congrés de la formació, el novembre passat, ja no formava part de l’executiva, però assegura que no ha pres la decisió d’estripar el carnet pel fet de “tenir un càrrec o no tenir-lo”, una afirmació que posen en dubte diversos dirigents al PSC. “La decisió va més enllà, no hi ha una causa concreta [...] és fruit d’una llarga reflexió política i personal”, inisteix ell.

Un canvi de partit? "De cap de les maneres"

Així com Illa s'ha limitat a demanar respecte per la decisió de Corbacho i a lloar les seves “moltes i notables” aportacions al PSC, al partit es multipliquen aquest dilluns les especulacions sobre els motius de fons de la seva marxa. Alguns assenyalaven al seu perfil més espanyolista –va donar suport a Susana Díaz a les últimes primàries del PSOE– i al seu desacord amb l’aposta d’Iceta pel catalanisme moderat, amb l’aliança amb Units per Avançar –formació hereva d'Unió– com a màxim exponent.

Malgrat reconèixer haver pogut tenir “més o menys coincidències” amb les decisions del partit al llarg d’aquests anys, Corbacho nega que l’acord amb Units l’hagués empès a marxar. “En absolut. I de Ramon Espadaler en tinc la millor de les opinions”, assegura. L’exministre, que també va presidir la Diputació de Barcelona (2004-2008) i va ser diputat al Parlament (1995 i 1999), també tanca la porta a canviar de partit, després que algunes veus a l’Hospitalet intuïssin un acostament a Cs. “De cap de les maneres. No em dono de baixa després de 40 anys de militar en un partit per això”, afirma.

La nova seu: Casal Socialista Joan Reventós

Aquest mateix dilluns el PSC ha anunciat que la seva nova seu nacional, al 191 del carrer Pallars (Poblenou), portarà per nom Casal Socialista Joan Reventós, en homenatge a un dels fundadors del PSC i primer líder del partit. Dilluns que ve els socialistes ja ocuparan la nova seu, situada en un edifici on hi havia una antiga fàbrica de components electrònics. Deixaran, doncs, la històrica seu del carrer Nicaragua, que acollia el partit des del 1982.

stats