Política 03/01/2020

Milers de persones es concentren a Sant Jaume contra la inhabilitació de Quim Torra

Paluzie carrega contra l'acord d'investidura entre ERC i el PSOE

Cesc Maideu
2 min
La manifestació a Sant Jaume contra la inhabilitació de Quim Torra

BarcelonaLa Plaça de Sant Jaume plena contra la inhabilitació immediata del president Quim Torra i la retirada de la condició d'eurodiputat al líder d'ERC Oriol Junqueras, ordenada aquesta tarda per la Junta Electoral Central (JEC). Convocats per l'ANC (tot i que entitats com Òmnium Cultural i La Crida s'hi han afegit) milers de persones han protestat contra la resolució al crit de "Torra president, Catalunya independent".

La pancarta en suport als presos polítics i exiliats

El president, que havia convocat d'urgència una reunió de Govern, s'ha deixat veure a l'acte, on ha entregat a l'ANC la pancarta amb els llaços grocs que demanava la llibertat dels presos polítics, que mesos abans havia penjat de la façana del Palau. No retirar-la a temps en compliment d'una ordre de la JEC ha acabat essent la causa de la seva inhabilitació mitjançant una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Membres de l'entitat sobiranista l'han tornada a penjar de la façana de l'edifici mentre els manifestants demanaven a Torra que sortís al balcó del Palau. A aquesta acció s'hi suma el fet que a les 9 de la nit s'ha pogut veure com es despenjava la bandera espanyola que oneja dalt de tot del Palau de la Generalitat, un gest rebut amb aplaudiments i crits d'"independència", una acció que ha reivindicat l'ANC. Amb tot, minuts després la pancarta tornava a ser al seu lloc.

"El president Torra continuarà el seu mandat fins que ho decideixi la ciutadania d'aquest país", ha assegurat la líder de l'ANC Elisenda Paluzie des de l'acte, en què ha titllat la decisió de la JEC d'"atac intolerable" i "abús del dret flagrant" a la sobirania del Parlament. En el mateix sentit, ha carregat contra el pacte d'investidura entre ERC (que s'abstindria) i el PSOE per fer president Pedro Sánchez, i ha recordat que l'entitat ja va dir que "sense autodeterminació, llibertat i la fi de la repressió" aquest acord no hauria d'existir. "Demanem proves de voluntat política", ha subratllat.

També els concentrats han interpel·lat directament amb els seus càntics ERC, a qui han acusat de "traïdora". "No a la investidura", han reivindicat alguns dels assistents.

stats