Política 15/10/2019

Centenars de persones omplen d'espelmes els voltants de la delegació del govern espanyol a Barcelona

Familiars i amics dels presos polítics han llegit cartes que els dirigents independentistes han fet arribar des de la presó

Ara
2 min
Centenars de persones omplen d'espelmes els voltants de la delegació del govern espanyol a Barcelona

BarcelonaL'endemà de fer-se pública la sentència de l'1-O, l'ANC i Òmnium han fet una crida a envoltar les delegacions del govern espanyol a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona i a fer-ho amb espelmes a la mà. A la capital catalana, unes 40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert la cruïlla del carrer Mallorca amb Bruc, a cent metres de la delegació del govern espanyol a causa del fort dispositiu policial que impedia arribar fins davant de l'edifici. Les dues entitats també havien convocat concentracions davant d'institucions estatals a Igualada, Vic, Tortosa, Terrassa, Puigcerdà i Mataró.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les dues entitats han volgut repetir l'acte que es va fer fa dos anys, just després de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en què centenars de persones van recórrer diversos carrers de Barcelona amb espelmes. En l'acte, familiars i amics dels presos polítics que estan tancats a Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric, han llegit cartes que els líders independentistes han fet arribar des dels seus respectius centres penitenciaris.

Centenars de persones omplen d'espelmes els voltants de la delegació del govern espanyol a Barcelona

Per la seva banda, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, –en una carta llegida pel vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri– ha assegurat que ahir "no va ser un dia de pena, sinó d'una gran autoestima" i ha insistit que l'única resposta a la sentència és "la reincidència". Cuixart ha tornat a atribuir al rei Felip VI la responsabilitat de la "violència institucional" sobre l'independentisme. "Ni la presó ni la repressió seran la visualització de cap derrota, sinó un pas més cap a la victòria", ha afirmat. I ha afegit: "Ho tornarem a fer i ho farem junts, sense deixar-nos ningú pel camí".

Per la seva banda, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha llegit un escrit de l'exlíder de l'entitat Jordi Sànchez, també condemnat per sedició, en què diu ser "optimista" i assegura que "es resisteix a caure en el pessimisme". "Us en faríeu creus de com en una cel·la de nou metres quadrats es pot cultivar la llibertat", ha defensat Sànchez, que ha destacat: "Només des de la persistència, guanyarem la batalla democràtica a favor de la independència" enfront d'un "Estat que ha perdut el nord".

Amics i familiars dels exconsellers també han llegit diverses missives enviades els últims dies, així com l'al·legat final d'Oriol Junqueras durant el judici al Procés al Tribunal Suprem. L'acte l'ha conclòs el cantant Lluís Llach, que ha interpretat el seu clàssic himne antifranquista L'estaca després de denunciar que Espanya s'ha convertit en "un estat decrèpit que necessita lluitar contra la gent jove, amputant-la, per poder sobreviure".

stats