Política 01/06/2016

El jutge processa Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Els dos expresidents de la Junta demanen la baixa de la seva militància al PSOE després que el jutge els imputi un possible delicte de prevaricació

Ara
3 min
ELS DOS ÚLTIMS PRESIDENTS 
 José Antonio Griñán i Manuel Chaves, els dos últims presidents de la Junta d'Andalusia i del PSOE a nivell estatal, acabaran declarant davant del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia i del Tribunal Suprem, respectivament, per la seva responsabilitat en l'àmplia trama de concessió i aplicació d'ERO fraudulents.

BarcelonaEls expresidents de la Junta d’Andalusia Manuel Chaves i Antonio Griñán han fet un pas més cap al banc dels acusats. El jutge del cas dels ERO andalusos, Álvaro Martín, els ha notificat una interlocutòria –amb la qual tanca la investigació de la branca política del cas– en què imputa als dos expresidents un delicte de prevaricació administrativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el cas de Griñán, el magistrat apunta també a un possible delicte de malversació de fons, una acusació rellevant ja que aquest delicte sí comporta penes de presó que van dels quatre als vuit anys. Quan el Tribunal Suprem va instruir el cas –abans que Griñán deixés de ser aforat– només el va acusar de prevaricació.

A més dels dos expresidents, el jutge inclou entre els acusats els exconsellers andalusos, Gaspar Zarrías, Magdalena Álvarez, José Antonio Viera, Antonio Fernández, Carmen Martínez Aguayo y Francisco Vallejo. Com a Griñán, als quatre últims també se’ls acusa de malversació.

Sabedors que la seva suspensió de militància era inevitable –el codi ètic dels socialistes estableix que seran suspesos cautelarment tots aquells militants contra els que s’obri judici oral per un delicte de possible corrupció–, tant Chaves com Griñán van voler avançar-se a la situació i van sol·licitar al PSOE fa uns dies que els donés de baixa del partit. Un gest “d’honestedat i generositat” que el secretari general d’organització del PSOE, César Luena, els ha agraït.

El PSOE confia en la seva innocència

Tot i que cada cop són més a prop del banc dels acusats, Ferraz ha reiterat la seva confiança en la “innocència” dels dos dirigents socialistes. “No s’han endut ni un euro”, ha afegit més tard el portaveu al Congrés, Antonio Hernando. Malgrat l’optimisme de la cúpula socialista, el cas amenaça amb convertir-se en un mal de cap pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a falta d’una setmana perquè comenci la campanya electoral del 26-J.

El PP, necessitat d’oxigen després de setmanes en què també s’ha vist esquitxat pels casos de presumpta corrupció, ja s'ha llançat contra el candidat socialista, a qui la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, ha exigit “explicacions”. També el líder d’IU Alberto Garzón ha carregat contra el PSOE i va celebrar que es processi Chaves i Griñán per l’“expoli” d’uns diners que havien de ser per als treballadors.

Per contra, qui ha donat una treva al PSOE va ser el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Des de Brussel·les, ha presumit d’haver forçat la dimissió de Chaves i Griñán durant les negociacions per formar govern a Andalusia, però ha assegurat que les novetats judicials no afectaran al pacte d’estabilitat que Ciutadans té subscrit amb la presidenta andalusa, Susana Díaz, precisament perquè Chaves i Griñán ja no hi són.

La interlocutòria del jutge, que és recurrible, dóna a les parts un termini de 45 dies per a presentar acusacions o sol·licitar arxiu. En el document, el magistrat argumenta que la trama tenia com a objectiu “evitar la aplicació dels procediments ordinaris i, especialment, els mecanismes de control previs” de la Intervenció General de la Junta d’Andalusia. Segons el jutge, amb aquest procediment –que situa entre els anys 2000 i 2011– “es van repartir de forma discrecional o arbitrària com a mínim 854,8 milions d’euros”.

El jutge Álvaro Martín apunta, a més, que els imputats han dictat “de la forma més grollera” varies resolucions contràries a dret sense que hi pugui haver “una explicació mínimament raonable” més enllà de la de pretendre eludir els procediments ordinaris de concessió d’ajudes i subvencions. El magistrat sosté també que era impossible que els expresidents Chaves i Griñán ignoressin la il·legalitat del sistema que s’estava mantenint

stats