Política 20/04/2012

CiU justifica el rebuig inicial al pressupost perquè els comptes són "insolidaris" i recentralitzadors

CiU justifica el rebuig inicial al pressupost perquè els comptes són "insolidaris" i recentralitzadors

2 min

CiU ha justificat la seva esmena a la totalitat contra els pressupostos de l'Estat pel fet que són "insolidaris" amb les comunitats autònomes i prioritzen un objectiu "ideològic", el de "recentralitzar", per damunt de l'econòmic i social. En el text de l'esmena, la federació recrimina l'absència de les liquidacions de la disposició addicional tercera de l'Estatut, però també que els comptes obliguin la Generalitat a fer més ajustos i que la inversió de l'Estat a Catalunya disminueixi en un 45%. Els nacionalistes també retreuen al govern espanyol que no hagi programat mesures per reactivar l'economia ni mesures d'austeritat i aprimament de l'administració espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La federació, que ha esgotat el termini per presentar l'esmena fins a les 14 hores, carrega en primer lloc contra l'absència de les liquidacions de l'addicional tercera de 2008 i 2009. "Només per això ja mereixen el nostre rebuig", diu el text de l'esmena de CiU, que argumenta que és una "qüestió de seguretat i de lleialtat jurídica". Però a més, alerta que els comptes espanyols "obliguen l'administració catalana a efectuar nous ajustos per un import de massa centenars de milers de milions d'euros", dedicant a Catalunya, a més, la "retallada més gran en inversió" de totes les comunitats, arribant al 45%.

En canvi, CiU lamenta la manca de mesures d'austeritat de l'administració de l'Estat, que carrega l'esforç a les autonomies. És per això que ha titllat els comptes d'"insolidaris", perquè incrementa la pressió fiscal i en canvi reduint les transferències a les comunitats. "On està l'austeritat i la racionalització de la pròpia estructura de l'administració central? És un plantejament legal però no és lleial", consideren els nacionalistes, que recriminen la retallada en dependència o immigració.

Pressupost recentralitzador

El grup parlamentari encapçalat per Josep Antoni Duran i Lleida avisa que els pressupostos "semblen prioritzar el seu objectiu ideològic de recentralitzar per davant de l'econòmic i social, que és sortir de la crisi". Però a més, la federació lamenta que el govern espanyol no hagi inclòs mesures per reactivar l'economia, i fins i tot creu que el projecte de pressupostos "accelera els efectes de l'espiral descendent en què es troben l'economia i les finances públiques". Amb la previsió de destrucció de 600.000 llocs de treball, CiU no entén que la principal partida d'estalvi que plantegi el govern espanyol sigui la reducció de 1.550 MEUR de les transferències a les autonomies destinades a polítiques actives d'ocupació.

En la mateixa línia, considerant que l'única sortida possible de la crisi és l'exportació, la competitivitat i la internacionalització, CiU lamenta que les polítiques destinades a aquests capítols es rebaixin en un 25%.

stats