Política 07/04/2015

Eliminar les quotes fixes als autònoms i retallar les inversions en AVE: les propostes econòmiques de C's

La formació d'Albert Rivera s'emmiralla en el model productiu d'Alemanya i d'innovació d'Israel

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
EL SALT DE RIVERA  El president de Ciutadans, Albert Rivera, i l’economista Luis Garicano, a Madrid.

MadridCiutadans presenta aquest dilluns la segona de les sis propostes del seu programa econòmic -coordinat pel mediàtic economista Luis Garicano-. Després d'haver anunciat un paquet de mesures socials centrat en combatre l'atur, la desigualtat i la pobresa el 17 febrer, en què s'incloïa la dació en pagament, el contracte únic i els complement salarials, entre d'altres, Albert Rivera i Garicano han proposat ara eliminar les quotes fixes als autònoms i "construir un sistema d'innovació empresarial que impulsi la productivitat". En aquest sentit, s'emmiralla en dos països: Alemanya, per la productivitat, i Israel per l'atracció d'innovació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Finançar en innovació retallant en AVE

Per finançar aquest programa proposa retallar dràsticament en la construcció de noves vies d'AVE. Els pressupostos generals de l'Estat destinen fins a 3.561 milions d'euros en alta velocitat, una inversió que per al partit "no és rentable socialment, ni econòmicament, d'acord amb tots els estudis realitzats". "Ens proposem reorientar la inversió del país des de l'AVE cap a la innovació", conclou el programa, en què es proposa allargar els terminis per a la finalització de les obres en curs i no posar en marxa cap dels projectes que estan en fase de planificació o contractació.

Amb l'equivalent al que costen 70 km d'AVE, 1.000 milions d'euros, proposen crear una xarxa de 30 instituts tecnològics público-privats dedicats a la investigació aplicada i que resolguin problemes que plantegin les empreses a través de contractes d'investigació. Un 60% dels fons serien públics, un 35% privats i un 5% de beques internacionals.

La xarxa es crearia a imatge de l'alemanya Fraunhofer, fundada el 1949 i que compta amb 67 instituts. Aquesta xarxa ha de permetre que Espanya tingui el seu propi petit Silicon Valley, però prenent com a model Israel.

Incentius als autònoms i les petites empreses

Ciutadans considera que el gran problema de productivitat de l'Estat és que hi ha massa microempreses, que necessiten créixer però que no poden fer l'ofec d'impostos. Per això aposta per substituir les quotes fixes a autònoms -en funció dels ingressos-. Els que guanyin menys del salari mínim interprofessional mensual no hauran de liquidar l'IVA i es donaran d'alta en la Seguretat Social sense pagar quota. Hauran de pagar, però, a finals d'any un 7,2% del que hagin guanyat net, prenent com a model els Estats Units.

Immigració per punts per atraure el talent estranger

Per intentar atreure el talent estranger, com passa també als Estats Units, proposen un programa d'immigració per punts estil "visats exprés" que faciliti l'arribada a Espanya de persones amb una contracte de treball, alt nivell educatiu o un projecte empresarial concret, començant amb un programa pilot de dos anys amb seguiment i avaluació per assegurar la seva eficàcia i prevenir el frau.

stats