Política 29/02/2016

Ciutadans avisa el PSOE que només avala l'acord subscrit, no la nova oferta

Després de llegir els documents, però, assegura que tot el que proposa Sánchez surt al seu document en un altre ordre i llenguatge

M.colomer / M.ferrer Fornells
3 min
L’acord per a un “govern reformista i de progrés” inclou més de 200 mesures.

Barcelona / MadridQuan C's havia limitat la seva estratègia a la pressió al PP perquè facilités la investidura de Pedro Sánchez, l'última oferta llançada pel PSOE ha descol·locat als d'Albert Rivera. Ciutadans ha advertit al PSOE que només dóna suport a l'acord subscrit la setmana passada amb els socialistes i no el text del nou oferiment llançat per Pedro Sánchez en un intent de capitalitzar el relat poques hores abans de l'inici del debat d'investidura. "Confiem que l'acord que vagi a la investidura sigui el que hem signat amb el PSOE i que ha ratificat la militància del PSOE", ha alertat Ciutadans, que ha afegit: "Nosaltres només donarem suport a aquest acord signat amb el PSOE i ratificat per les bases".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però després de llegir amb detall el cinc documents personalitzats, Ciutadans ha matisat les seves paraules. El portaveu del partit taronja al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha esgrimit que "tot el que proposa el PSOE" surt al seu document, si bé que en un altre ordre i un "llenguatge més ideologitzat".

Més enllà del nou oferiment del PSOE per buscar prou suports per a la investidura, el líder de C's, Albert Rivera ha carregat contra Mariano Rajoy perquè "ni governa ni deixa governar", i ha reclamat tant a PP com Podem que "si no s'hi volen posar", almenys "que no posin bastons a les rodes". En declaracions a TV3, Rivera ha avisat que "Espanya no es pot permetre estar en campanya permanentment, com Grècia". "Els que diuen que volen estabilitat, com Rajoy, que s'ho pensin", ha insistit el líder de Podem, que ha reclamat que els populars almenys d'abstinguin i permetin a Pedro Sánchez ser investit per no "bloquejar" la investidura.

A un dia de la primera sessió del debat d'investidura, i amb l'únic acord -insuficient- del PSOE amb C's, Rivera ha dirigit tota la pressió als populars mentre els socialistes es dirigeixen cap a les files de Podem per advertir-los que no facin pinça amb el PP per impedir que la legislatura comenci a caminar. Perquè si fracassa la investidura i les negociacions de després -ara sí, limitades a dos mesos-, Espanya entrarà en una "fase desconeguda", segons Rivera.

El líder de Ciutadans ha deplorat que Mariano Rajoy no l'hagi ni volgut rebre per escoltar el contingut de l'acord subscrit amb el PSOE. De fet, per ell un dels principals problemes que fa difícil la investidura amb una aritmètica enverinada és el tancament de Rajoy al diàleg. I ha reivindicat que cal sumar al PP a qualsevol acord, perquè de la majoria absoluta popular al Senat en dependrà en bona part que l'operació política pugui fer camí o quedi en situació de bloqueig permanent.

Avís a Pedro Sánchez

Però no només al PP s'ha adreçat aquest dilluns Ciutadans. Des de Barcelona, el secretari de Comunicació del partit, Fernando de Páramo, ha avisat Pedro Sánchez que és molt lliure de negociar amb qui vulgui però que l'acord que ha subscrit amb Ciutadans és "incompatible" amb el programa de Podem. "És impossible que arribem a un acord de govern amb Podem".

Per això, el dirigent del partit taronja ha insistit que la solució passa perquè el PP faciliti un govern de Pedro Sánchez, i ha reclamat a Rajoy que "pensi abans en els espanyols que en el seu partit". De Páramo ha argumentat que el president del govern espanyol en funcions no pot ser qui encapçali aquesta nova etapa, pel que li ha demanat que reflexioni, faci un pas enrere i permeti que el PP doni suport a un govern alternatiu.

stats