Política 21/09/2020

Cs proposa a PSC, PP i comuns una reunió per abordar com "desbloquejar les institucions" si inhabiliten Torra

En una carta dirigida a les tres formacions, Carrizosa crida l'oposició a "abordar totes les fórmules polítiques" per desallotjar un Govern en funcions

Anna Mascaró / Xavi Tedó / Mireia Esteve
4 min
El president del grup de Cs, Carlos Carrizosa, intervé al ple sobre la monarquia

BarcelonaCiutadans ha pres la iniciativa preveient la possible inhabilitació en ferm del president Quim Torra, precisament arran d'un recurs de la formació taronja, i ha demanat als grups que no donen suport al Govern arribar a un acord per "desbloquejar les institucions". El líder del partit, Carlos Carrizosa, ha dirigit un escrit als representants del PSC, el PP i Catalunya en Comú - Podem en què els emplaça a reunir-se un cop el Tribunal Suprem es pronunciï.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la missiva, Carrizosa mostra preocupació perquè Torra "opti per resistir amb un govern en funcions" si és inhabilitat i en l'actual context de crisi. "Tenim la responsabilitat de desbloquejar la situació", ha explicat el diputat David Mejía en roda de premsa, que ha reivindicat Cs com el primer partit de l'oposició: "El nostre objectiu és desbloquejar les institucions i el Parlament". Amb tot, no ha explicat com es concretarà aquesta iniciativa: "Buscarem solucions un cop es produeixi la sentència". Mejía ha concretat que ja hi ha hagut converses i hi ha acord per reunir-se i abordar la qüestió.

En l'escrit dirigit a la resta de grups d'oposició, Carrizosa argumenta que mantenir un govern en funcions allunyaria la convocatòria electoral, i crida els líders de l'oposició a "abordar totes les fórmules polítiques" per evitar-ho. "Estic convençut que la immensa majoria de catalans desitgen que explorem solucions per tirar endavant més enllà de les nostres diferències polítiques", ha exposat.

La proposta de Cs arriba després que divendres passat tots els grups de l'oposició reclamessin al president Torra que convoqui les eleccions a través de diverses propostes de resolució a les quals l'independentisme no es va sumar (la CUP es va abstenir només en la dels comuns i en la resta, com ERC, va votar en contra). En paral·lel, el cap de l'executiu (que el dia abans havia assistit a la vista del Suprem) va advocar per aguantar en el càrrec, almenys fins que el tribunal es pronunciï, sense convocar nous comicis.

El PSC refusa la política de blocs

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha denunciat "la divisió a tots els nivells de l'independentisme" i la "pèrdua de rumb del Govern", però ha reiterat que no parlarà amb "tots els grups parlamentaris" fins que la inhabilitació del president Torra sigui ferma. "Cs no entén la situació i hem de ser respectuosos amb els tempos, però rebutgem la lògica de blocs i confrontació", ha dit davant la proposta de la formació taronja a PP, PSC i comuns de fer una reunió per pactar una estratègia si Torra és inhabilitat. Sigui com sigui, la dirigent socialista ha apressat el president a convocar eleccions de manera immediata: "No podem estar dos mesos sense un govern efectiu i Torra ha de convocar eleccions després del consell executiu de demà perquè podria ser l'últim", ha etzibat.

Incert final de legislatura

La possible inhabilitació del president del Govern és una situació inèdita que presenta nombrosos dubtes. L'executiu es mantindria en funcions liderat pel vicepresident, Pere Aragonès, i el president del Parlament, Roger Torrent, hauria d'obrir consultes amb els grups i veure si es presenten candidatures: presentar un candidat seria una de les eines de l'oposició per reactivar el rellotge. El que no és clar és que Torrent hagi de proposar un diputat de l'oposició per a la investidura encara que no tingui prou suports d'entrada. Això podria obrir un conflicte amb Cs, que considera que està obligat a fer-ho i estudiarà les opcions "polítiques i, si cal, legals" en cas que no ho faci, apunta Mejía a l'ARA.

Després que la presidenta de Catalunya en Comú - Podem al Parlament, Jéssica Albiach, hagi dit a Cs en declaracions a TV3 que no faci "tripijocs" per buscar protagonisme (com ara presentar un candidat sense suports), Mejía li ha replicat que Cs "no és aquí per fer cap tripijoc sinó per desbloquejar la situació". El diputat ha evitat valorar, d'altra banda, la proposta del líder del PSC, Miquel Iceta, que en una entrevista a TV3 va suggerir la possibilitat de presentar un candidat amb l'únic punt al programa de convocar eleccions.

Albiach no ha descartat asseure's a escoltar la proposta del partit taronja, però el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha qüestionat la legitimitat de Ciutadans a l'hora de presentar qualsevol mesura. Considera que l'aval dels taronges a les mesures de confinament de Madrid suposa que abonin "el sectarisme ideològic" de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. "Volem la irrellevància política de Ciutadans en la negociació de pressupostos i en les possibles solucions per la governabilitat de Catalunya", ha avisat en roda de premsa, descartant, d'aquesta manera, donar suport a cap mena de proposta que facin els taronges davant la possible inhabilitació de Quim Torra.

Des del PP, fonts de la formació apunten que fins que el partit taronja no fixi una data per la reunió, no valoraran si assisteixen a la trobada que proposa Ciutadans. De fet, no volen avançar pantalles i explicar si són partidaris de presentar un candidat a la investidura. "Quan sigui necessari parlar-ne, ja ho farem", apunten.

En cas que els grups no presentessin candidat, Torrent va avançar la setmana passada que activaria el rellotge cap a les eleccions si el president Torra és inhabilitat en ferm pel Suprem. En aquest cas, Torrent s'agafaria a un informe dels lletrats del 2018 arran del cas de l'expresident Carles Puigdemont, en què es va interpretar (basant-se en un informe del Consell d'Estat) que el president del Parlament pot iniciar el compte enrere en cas de bloqueig institucional.

Enmig d'aquest debat, Demòcrates de Catalunya, que forma part del grup parlamentari d'ERC, ha avisat que la possible inhabilitació de Torra, és "una barbaritat" i ha fet una crida a "no acceptar-la" i a mantenir-lo com a president. En roda de premsa, el portaveu d'estratègia política, Jordi Pou, ha explicat que la seva aposta és no convocar eleccions fins que el president ho consideri oportú i tampoc proposar un candidat alternatiu. "Tenim clar quina és la via: Torra ha de seguir fent de president", ha resumit.

stats