Política 06/05/2019

El TC preveu estudiar dimecres el recurs del PP contra la candidatura europea de Puigdemont

Ciutadans considera "una vergonya" que pugui presentar-se, però no ha decidit si recorrerà

Germán Aranda / Dani Sánchez Ugart
2 min
El president del PP, Pablo Casado, a la Moncloa / EFE

MadridEl president del PP, Pablo Casado, ha anunciat aquest dilluns que el seu partit recorrerà davant del Tribunal Constitucional (TC) la decisió de dos jutjats de Madrid de permetre la candidatura a les eleccions europees de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. "La democràcia espanyola no mereix aquest escarni de veure com persones reclamades per la justícia volen traslladar la postveritat falsa que a Espanya no es respecten les llibertats", ha dit després de reunir-se amb Pedro Sánchez a la Moncloa. Segons informa Europa Press, el TC preveu reunir-se aquest dimecres per estudiar les al·legacions de la formació conservadora, per bé que oficialment el tribunal ha comunicat que té termini fins dijous a la mitjanit per posicionar-se i el PP fins aquest dilluns a la mitjanit per presentar el recurs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resolució judicial que permet a Puigdemont presentar-se "és una vergonya" per a Ciutadans, segons han reconegut aquest dilluns Inés Arrimadas després de la reunió del comitè executiu del partit per valorar els resultats de les eleccions generals i començar a abordar l'estratègia electoral de cara a les municipals, autonòmiques i europees.

Malgrat que ha assegurat que el partit respecta la resolució judicial –"som demòcrates"–, ha defensat un canvi de llei "que no permeti que els pròfugs de la justícia es puguin presentar a eleccions" i creu que "és una vergonya que Puigdemont no només es pugui presentar, sinó que li continuem pagant entre tots un sou públic".

Pel que fa als possibles pactes de cara a les autonòmiques i les municipals, Arrimadas ha dit que veu "molt difícil pactar amb aquest PSOE", i ho ha condicionat al fet que "hi hagi algun dissident que critiqui les pujades d'impostos o els pactes amb independentistes i populistes". Si bé ha defensat que "estenen la mà" al PP per a possibles pactes i que la seva prioritat és pactar amb "constitucionalistes", no ha volgut mullar-se en relació a un possible pacte amb Vox, ni tampoc detallar si els considera constitucionalistes.

Fora de micro, fonts del partit han titllat de "bluf" el resultat electoral de Vox, però tampoc han volgut apuntar una línia més o menys confluent amb el partit liderat per Abascal. Pel que fa al PSOE, veuen més difícil marcar una línia a les municipals –en què cada ciutat té un escenari propi– que a les autonòmiques –en què creuen que "la porta està tancada però sense pestell".

stats