Política 29/05/2019

Ciutadans es desmarca de l'oferta de Valls de donar suport a Colau

Insisteix que els seus regidors només votarien Collboni, al marge del que facin els independents de la plataforma

Germán Aranda / Anna Mascaró
2 min
El president de Ciutadans, Albert Rivera, la cap de llista per la circumscripció de Barcelona, Inés Arrimadas, la cap de llista per la circumscripció de València, María Muñoz, i el candidat a la presidència del govern valencià, Toni Cantó, en un acte a València

Madrid / BarcelonaManuel Valls va reunir-se ahir amb la portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, però, tot i així, avui, just després que el candidat de Barcelona pel Canvi - Cs s'hagi ofert "sense condicions" a donar suport a un govern de Barcelona en Comú i el PSC, la formació taronja ha sortit al pas a desmarcar-se'n. "Si s'hagués d'impedir que hi hagi un alcalde independentista o populista, els regidors de Cs negociarien amb un candidat que no sigui ni independentista ni populista. Malgrat les diferències que hi ha amb la candidatura socialista, la opció que reuneix aquestes condicions és Collboni", ha dit el partit en un comunicat distribuït tant pel grup madrileny com pel català, en què Cs defensa el socialista com a cap polític d'una ciutat "oberta i constitucionalista".

Poc abans, Manuel Valls, candidat de Barcelona pel Canvi - Ciutadans, havia deixat clar que no posaria condicions per donar suport a Colau com a alcaldessa per tal d'evitar que Ernest Maragall governi a l'Ajuntament, ja que considera la líder dels comuns "l'opció més dolenta". "No hi ha subterfugi o escapatòria possible", ha insistit: "Hem d'evitar que la ciutat tingui un alcalde independentista".

Ahir mateix, Arrimadas va afirmar en declaracions a la Cop que Valls hauria "de veure com podem fer-ho a Barcelona perquè surti l'opció menys dolenta". "Lluitarà perquè hi hagi el millor govern, o el menys dolent, a Barcelona", va recalcar, i va afirmar que mantenen una "molt bona relació" personal. Aquest dimecres, diverses veus del partit (Parlament i grup municipal barceloní) defensaven l'opció de fer alcaldessa Colau com a aquest "mal menor", tot i que les opinions en el partit eren discrepants. L'antecessora en el càrrec de Valls, Carina Mejías, per exemple, va afirmar en un tuit que "Ciutadans mai pacta amb populistes que destrossen ciutats". Finalment, el posicionament del partit s'ha pres, com sempre, des de la cúpula de Cs a Madrid.

A partir d'ara s'obre la possibilitat que els sis regidors de la plataforma de Manuel Valls votin en sentit contrari a l'Ajuntament. Una opció seria que només els regidors independents de la candidatura de l'ex primer ministre francès (tres) votessin a favor d'una alcaldia de Barcelona en Comú. Això permetria a Ciutadans mantenir-se al marge de la decisió. Amb tot, aquest dimecres Valls ha insistit que tots sis regidors "aniran a l'una". Fonts de la plataforma de Cs expliquen a l'ARA que s'està negociant aquesta possibilitat, que implicaria una ruptura del grup només començar la legislatura. Si s'arribés a produir, es tractaria d'una ruptura anunciada. Manuel Valls ja va advertir diumenge que no continuaria treballant amb un partit que pactés amb Vox al conjunt de l'Estat, un fet que, atès l'escenari postelectoral, és possible en diferents ajuntaments i comunitats. Amb tot, també és possible que el grup es mantingui cohesionat i aquesta votació només sigui puntual.

stats