Política 28/10/2020

Cs veu amb bons ulls els pressupostos de Sánchez i avança que en permetrà la tramitació al Congrés

El partit assegura que el govern espanyol hi ha incorporat les exigències que demanava

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, i la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, a la Moncloa.

MadridComença oficialment el ball per aprovar els pressupostos generals de l'Estat. I després de semblar les últimes setmanes que l'interès del govern de Pedro Sánchez era repetir-los amb el bloc de la investidura –com vol Podem–, Ciutadans ha decidit entrar en escena per perfilar-se com a soci prioritari de la Moncloa. Dues hores abans que es presentin oficialment els comptes al Congrés, fonts del partit taronja ja han avançat que no s'oposarien a la primera votació perquè es comencin a tramitar a la cambra baixa. És a dir, que faran costat al govern espanyol en la votació del debat d'esmenes a la totalitat, on no tenen intenció de presentar-ne cap.

Consideren que el govern espanyol ha incorporat a l'esborrany diferents exigències que s'han plantejat els últims mesos. O bé, com en el cas de l'impost al dièsel, el PSOE s'ha compromès a esmenar-lo tal com vol Cs. En aquest sentit, consideren que hi ha les bases per poder asseure's a negociar oficialment els pressupostos. "Des de ciutadans constatem que l'executiu [espanyol] ha incorporat les línies taronges que vam exigir, en unes quantes converses, com a condició prèvia al govern per poder negociar uns futurs pressupostos", assenyalen.

Es tracta, sempre segons les mateixes fonts, d'exigències que esmenaven la proposta pressupostària del 2019 entre el PSOE i Podem. En primer lloc, que se suprimeixi l'augment del 15% de l'impost de societats. En segon lloc, que no es posin traves a l'escola concertada amb l'augment d'impostos. Tercer, que no s'augmenti l'IVA a la sanitat privada. Quart, que l'augment de l'IRPF sigui només per a les rendes més altes i no de manera generalitzada. Cinquè, que inclogui un pla de lluita contra el frau. Sisè i últim, el compromís d'eliminar l'impost al dièsel que apareix a l'esborrany via esmena. És una mesura que el PNB, que ja fa temps que negocia els comptes amb el govern espanyol, també ha posat com a condició.

"Des de Ciutadans considerem que ara pot començar una negociació perquè aquests pressupostos puguin donar veritablement una resposta raonada, moderada i sensata a una crisi sense precedents, i per això donarem suport a la tramitació pressupostària, perquè aquesta negociació pugui començar", conclouen des de Ciutadans.

stats