Política 16/01/2020

Ciutadans porta el permís de 48 hores dels Jordis a la Fiscalia

Demanen a l'organisme que recorri qualsevol "concessió de beneficis" als dirigents independentistes

Anna Mascaró
2 min
La portaveu de Cs, Lorena Roldán, en roda de premsa

BarcelonaCiutadans insisteix en la convicció (expressada reiteradament al Parlament) que els presos polítics disposen de "privilegis" o "beneficis" a les presons catalanes. Aquesta vegada, la formació taronja ha passat de les paraules als fets i ha portat a la Fiscalia el permís de 48 hores que la Generalitat va concedir ahir a l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez i al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Signen l'escrit la portaveu de la formació taronja, Lorena Roldán, i el president del grup parlamentari, Carlos Carrizosa, que demanen al ministeri fiscal que investigui si el permís s'adequa "als fins de la pena que s'ha de complir" i recorri qualsevol "concessió de beneficis penitenciaris a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez". Entre altres coses, destaca que durant el judici van "manifestar que no es penedien de res i ho tornarien a fer". "De fet, han reiterat que no assumeixen cap responsabilitat i consideren injustos tant els fets provats com el procediment, l'enjudiciament i la sentència", recalca. En el document es lamenta que els Jordis "no hagin demanat perdó pels seus actes criminal".

D'altra banda, Cs apunta que durant la instrucció i el judici de la causa es van rebutjar les peticions de llibertat dels Jordis "per l'evident risc de reiteració delictiva i el risc de fuga", i insisteixen que "les conductes criminals" dels dos dirigents independentistes van posar en "risc màxim i amb violència" el "conjunt de condicions que permeten el normal desenvolupament de la vida ciutadana en el marc convivencial de l'organització democràtica de l'Estat".

Roldán i Carrizosa argumenten que "la concessió de permisos penitenciaris no és un dret incondicional del reu", sinó que està subordinada a la "intenció" declarada de "no tornar a violar o atacar els bens jurídics malmesos per les conductes criminals".

"És incontrovertible", assenyalen, que les "màximes autoritats polítiques que encapçalen l'administració penitenciària" que ha concedit el permís als Jordis comparteixen amb ells "intensa amistat o afinitat política", així com la "infundada opinió" que la condemna és "injusta", i també "la voluntat de tornar a protagonitzar i participar" en aquestes conductes.

L'escrit de Ciutadans al ministeri Fiscal
stats