Política 12/09/2019

Cs responsabilitza Torra dels aldarulls al Parlament i adverteix que l'independentisme "està més radicalitzat que mai"

La formació reclama més seguretat a la cambra catalana i demana la compareixença de Miquel Buch per les identificacions a dues persones que van reproduir l'himne d'Espanya durant un acte de la Diada

Anna Mascaró
3 min
Torra, a Lorena Roldán: "Han passat del 'vamos Ciudadanos' a 'nos vamos de Ciudadanos'"

BarcelonaLa portaveu de Ciutadans, Lorena Roldán, ha valorat aquest dijous la Diada com "un dels dies de més enfrontament i exclusió en molt de temps". "Ahir es va iniciar la tardor calenta de Torra, que ha estat escalfant el carrer en els últims mesos", va lamentar la futura candidata de Cs a la Generalitat, que va considerar que l'independentisme està "més radicalitzat que mai", i va responsabilitzar el president dels aldarulls que es van produir al Parlament.

Tot i que els manifestants (unes 2.000 persones, que no estaven vinculades ni a l'esquerra independentista ni als CDR) que van concentrar-se al davant del Parlament ho feien per criticar els partits independentistes i el mateix Govern, ja que els consideren massa tebis i immobilistes pel que fa al Procés, Roldán ha insistit a assenyalar Torra. "Tothom l'ha vist amenaçant amb tornar a donar un cop d’estat a Catalunya i convocar un referèndum il·legal –ha afirmat–. En el passat, va cridar els CDR a «apretar» mentre aquests tallaven carreteres, i hem vist com justificava aquesta violència". "Torra hauria de deixar aquesta crida a escalfar el carrer i hauria de respectar les decisions judicials", ha conclòs. Així doncs, la portaveu de Cs ha anunciat que el seu partit ha presentat un escrit a la mesa del Parlament perquè condemni els aldarulls i les agressions a periodistes que es van produir durant la concentració. També ha exigit que es reforci la seguretat a la cambra catalana davant de possibles noves concentracions.

A més, Roldán ha expressat el seu suport a la iniciativa del president del partit taronja, Albert Rivera, que ahir va tornar a reclamar l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i ha demanat una reunió al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per abordar aquesta possibilitat. "El senyor Sánchez continua amagant-se en els seus socis i sense fer absolutament res –ha denunciat Roldán–. Li demano si pensa fer alguna cosa".

Pel que fa a la manifestació de l’ANC i Òmnium, que va congregar 600.000 persones, la xifra de participació més baixa des del 2012, la portaveu ha advertit que "potser hi ha menys participants, però s’han radicalitzat". D’altra banda, ha ofert el suport "legal, si cal", als dos identificats que ahir van reproduir l'himne d'Espanya amb un altaveu durant l’acte oficial al monument de Rafael Casanova. "Posar l’himne d’Espanya es considera un acte incívic i mereix que s'identifiqui aquestes persones com si fossin assetjadors –ha lamentat–. Si s'ha de perseguir ciutadans per posar l'himne, des de Cs oferim el nostre ajut". Per aquest motiu, ha anunciat, Cs també registrarà avui una petició de compareixença del conseller d’Interior, Miquel Buch, perquè expliqui com és que els agents van identificar aquestes dues persones. Ahir a la tarda, el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, també va oferir assistència jurídica als dos identificats per emetre l'himne a tot volum mentre se celebrava l'acte.

El PP demana a la CE que condemni les agressions i la crema de fotos del rei

Per la seva banda, la portaveu del PP i presidenta de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, Dolors Montserrat, ha sol·licitat a la Comissió Europea que condemni les agressions a periodistes i la crema d'imatges del rei que es van produir ahir durant la manifestació de l'esquerra independentista, que va tenir lloc a la Plaça d'Urquinaona. "L'independentisme ha tornat a atacar la llibertat d'expressió agredint periodistes, i ha tornat a incitar a l'odi cremant imatges del Cap de l'Estat", ha assegurat en una pregunta escrita enviada a l'òrgan europeu.

stats