ELECCIONS 20-D
Política 13/11/2015

Colau participarà en mítings d’Iglesias arreu de l’Estat

Sara González
2 min
Colau participarà en mítings d’Iglesias arreu de l’Estat

BarcelonaEll es va abocar en la seva campanya per aconseguir l’alcaldia de Barcelona i ara ella s’arromangarà per empènyer-lo a ell en la cursa per la Moncloa. Més enllà de donar suport al candidat d’En Comú Podem, Xavier Domènech, Ada Colau participarà en els principals mítings que el líder de Podem, Pablo Iglesias, farà arreu de l’Estat de cara a les eleccions del 20-D. Tot un símptoma de l’accent català que tindrà la campanya de la formació morada, que ja té fixat com un dels seus principals ítems la defensa d’un referèndum sobre la independència de Catalunya que s’hauria de celebrar durant el 2016 i que seria de resposta binària: o no. No seran els únics a defensar-lo. També IU s’ha compromès a reivindicar-lo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tractaria, concretament, d’una consulta no vinculant jurídicament però sí en termes polítics que serviria per saber l’opinió dels catalans. El resultat marcaria la pauta per a la reforma posterior de la Constitució, que hauria de ser avalada per tots els espanyols -amb Catalunya o sense, segons si hagués decidit independitzar-se o no- per culminar un procés constituent a Espanya que afirmen que ha de reformar l’estructura territorial i aplicar reformes socials i econòmiques.

Defensar el referèndum a tot l’Estat

Per això, però, primer cal que Podem aconsegueixi ser determinant el 20-D. Des de la coalició En Comú Podem deixen clar que la decisió de Colau d’acompanyar Iglesias és personal i no deriva d’un consentiment global de tota la candidatura. I és que en la confluència hi participa també EUiA, que a nivell estatal té com a referent el líder d’IU, Alberto Garzón, que paradoxalment també participarà en actes de la coalició a Catalunya. Així, doncs, després d’haver-se inhibit de la campanya del 27-S, en la qual CSQP va haver d’encaixar un revés electoral, Colau sí que es mulla ara, no sense abans haver-se assegurat un tàndem de confiança al capdavant de la candidatura catalana i el compromís de Podem de poder preservar un projecte d’estricta obediència catalana.

Sigui com sigui, la direcció estatal de Podem i IU hauran de trobar la fórmula per defensar arreu d’Espanya un polèmic referèndum mentre el PP, el PSOE i Ciutadans faran pinya per barrar el pas al dret a decidir.

stats