Política 30/05/2019

Colau manté que la prioritat és un pacte d'esquerres i torna a evitar respondre a Valls

Assegura que dins de BComú hi ha un "acord unànime" per fer enteses progressistes

Ara
4 min
Ada Colau: “Hem demostrat que  posar ordre al turisme era beneficiós per a l’economia”

BarcelonaRes no es mou, de moment, en les negociacions per formar el nou govern municipal de Barcelona. Després de mantenir ahir la primera reunió, comuns i republicans es mantenen forts en les seves propostes d'entesa a tres, que, segons els de Colau, ha d'incloure el PSC, i segons els d'Ernest Maragall, ha de sumar Junts per Catalunya. L'alcaldessa en funcions, Ada Colau, que avui ha parlat a TV3 per primera vegada després de la trobada amb el guanyador de les eleccions, no s'ha mogut ni un centímetre del discurs oficial. Ha mantingut que la seva aposta és sumar els socialistes tot i que ERC s'hi oposi i no s'ha pronunciat sobre la possibilitat d'acabar acceptant els vots de la formació de Manuel Valls per ser investida alcaldessa. La negociació tot just ha començat i, d'entrada, ningú vol renunciar a res.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que sí que ha volgut deixar clar Colau és que la prioritat dels comuns és tancar un pacte de govern d'esquerres "ampli" i que la negociació s'ha de fer d'acord amb coincidències programàtiques i "polítiques concretes de ciutat". Això, entén, és el que van començar a fer ahir mateix amb Maragall i, per això, ha retret al republicà que assegurés, després de la trobada, que ella s'havia avingut a negociar per fer-lo alcalde: "Siguem curosos, no es poden posar paraules en boca d'altres".

"A dins de Barcelona en Comú hi ha un acord unànime per fer acords d’esquerres", ha defensat sobre les possibles discrepàncies internes dels comuns. Com ja va fer ahir el seu número dos, Joan Subirats, que va actuar com a ha portaveu, Colau ha eludit respondre sobre si es plantegen o no la possibilitat d’acceptar els vots de Valls. Subirats va dir ahir que "ara" aquesta no era l’opció que hi ha sobre la taula, perquè prioritzen les converses per tancar un acord "ampli" d’esquerres. Colau ha insistit avui que l'entesa no pot incloure en cap cas Junts per Catalunya, com plantegen els republicans, i ha afegit que amb Elsa Artadi i Manuel Valls, després del 26-M, només s'ha intercanviat un missatge de cortesia. "La gent no ha votat ni en clau independentista ni antiindependentista. Creiem que hi ha majoria d'esquerres", ha defensat.

Colau ha insistit que la suma de republicans i socialistes no hauria de ser impossible perquè aquestes forces "estan fent pactes a moltes ciutats". "Que sigui impossible no està escrit enlloc en absolut", ha dit, i ha demanat a republicans i socialistes que prenguin decisions pensant en la ciutat i no, en el primer cas, en unes hipotètiques eleccions catalanes, i la voluntat de ser "l'espai hegemònic de l'independentisme". I, en el segon, en l'objectiu de guanyar espai a Cs.

Valls vol que Colau "estigui a l'altura"

Sobre el moviment de Valls, Colau ha reconegut que l'ha "sorprès". A tothom, ha dit, i a ella també. L'ex primer ministre francès ha reiterat aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio l'oferta d'investir l'alcaldessa en funcions per evitar que hi hagi un alcalde independentista, i ha demanat a Colau que hi pensi i que estigui "a l'altura del moment històric". El cap de files de Barcelona pel Canvi - Ciutadans ha assegurat que la línia que va defensar ahir Cs de fer alcalde el socialista Jaume Collboni no és possible: "Seria la millor opció però no sumem". I ha insistit que és Colau qui ara ha de decidir. "No poso pressió a Colau, li demano que pensi en Barcelona". I li ha dit que, a vegades, en política cal "escollir la solució menys dolenta".

Valls ha afegit que la seva oferta per investir Colau inclou els sis membres de la seva llista que han entrat al consistori i no només els tres independents, i que no creu que això li suposi un trencament amb Cs. "No hi ha fissures", ha dit, tot i deixar clar que és independent. "Vull ser útil a Barcelona, i sent útil a Barcelona crec que puc ser útil a Catalunya i a Espanya", ha dit després d’admetre que el 26-M no va satisfer les expectatives generades: "Vaig ser l’únic que no va dir que havia guanyat".

Des de la direcció del partit, el secretari d'organització, José Manuel Villegas, ha coincidit que els resultats obtinguts a Barcelona amb la candidatura de l'ex primer ministre francès no han estat els que esperaven i que han de ser humils". "No tenim cap opció de governar", ha il·lustrat a 'Los Desayunos', de Televisió Espanyola, on ha indicat que, ara, el que "cal és esperar a veure què fan els que si poden fer-ho", en referència a Barcelona En Comú.

Així, tot i titllar de "populista" l'alcaldessa en funcions, Ada Colau, Villegas ha matisat: "En una situació extraordinària com la de Barcelona es pot prioritzar", en referència a un eventual pacte amb els comuns i el PSC per evitar un govern independentista. "Barcelona ha de ser un mur de contenció contra l'independentisme", ha reiterat Villegas, que ha recordat que el PSC i la candidatura de Valls "no sumen, però tenen 14 regidors". Unes xifres que, ha considerat, "s'han de poder posar sobre la taula".

El PSC veu bé la via Valls

El tercer en discòrdia, el socialista Jaume Collboni, ha deixat clar avui en una entrevista a TVE que la seva aposta seria entrar en un govern liderat per Colau i, per tant, agafar-se a la via Valls. El socialista ha argumentat que, tenint en compte els resultats del 26-M, pertoca a Colau i no a ell liderar el nou govern municipal, després que ahir Cs s'avingués a investir el socialista. Cada cop està més clar que el que és possible és un govern progressista d'esquerres del PSC i els comuns amb una investidura sense contrapartides de Manuel Valls", ha defensat Collboni. Creu que el fet que Valls no demani contrapartides dona un gran "marge de maniobra" per pactar un programa nítidament d'esquerres.

stats