Política 20/08/2020

Comín, sobre la relació entre JxCat i ERC: "Hem començat la guerra freda"

L'exconseller demana als partits que siguin "meridianament clars" sobre com pensen assolir la independència

Ara
2 min
L'expresident català a l'exili, Carles Puigdemont, amb els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín, davant del Parlament Europeu

BarcelonaL'exconseller de la Generalitat i actual eurodiputat de JxCat Toni Comín s'ha referit aquest dijous a les discrepàncies amb ERC, comparant-les amb la lluita entre els blocs liderats pels Estats Units i la Unió Soviètica després de la Segona Guerra Mundial. "Hem començat la guerra freda", ha afirmat en un col·loqui a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a Prada de Conflent. "Almenys els russos i els americans es van preocupar primer de guanyar la guerra contra els alemanys", ha dit en declaracions recollides per l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ja que "no hi haurà unitat electoral", Comín ha proposat que els partits sobiranistes siguin "meridianament clars" a l'hora d'explicar com pensen assolir la independència de Catalunya. Ho ha defensat en un debat amb el diputat d'ERC al Parlament i dirigent de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, que ha assegurat, al seu torn, que les pròximes eleccions catalanes són "l'última oportunitat a curt termini" per culminar el Procés. Per això, ha cridat a interpretar-les "en clau plebiscitària": "Si són unes eleccions autonòmiques normals, perdrem una generació", ha advertit. Per això, ha proposat aprofitar-les per "aixecar la suspensió" de la declaració d'independència del 2017, ja que el sobiranisme pot superar la meitat dels vots, ha dit. "Imaginem arribar al 51% i no fer res?", ha preguntat.

Els dos dirigents han defensat la unilateralitat com a millor via per aconseguir la independència de Catalunya. Castellà ha considerat la confrontació com a "palanca" que pugui motivar una sortida dialogada amb l'Estat, però ha rebutjat la taula de negociació posada en marxa entre la Generalitat i el govern estatal perquè trasllada un "missatge contradictori". Comín ha coincidit que la confrontació pacífica "és l'únic que pot acabar condicionant" la resolució del conflicte polític català.

Puigdemont, a la Catalunya Nord: "És un honor ser a casa"

Comín ha visitat avui també, acompanyat de l'expresident Carles Puigdemont i l'exconsellera Clara Ponsatí, Elna, en un acte de defensa dels presos polítics i exiliats que se celebra cada dijous a Perpinyà. "És un honor ser a casa, perquè això és casa nostra, és país català, és Catalunya", ha dit Puigdemont.

stats