CAP AL 20-N
Política 08/11/2011

La Junta Electoral dóna menys de 30 segons a Compromís i Esquerra Unida pel debat de Canal9

Ho ha decidit la Junta Electoral instada pel PSOE. Compromís demana idees a Twitter sobre com explicar en 11 segons el seu programa en el debat. La direcció de Canal9 demana a la Junta Electoral que s'ho repensi

Salvador Almenar
2 min
La portada de la web que ha posat en marxa Compromís

ValènciaLa coalició d'esquerres i nacionalista Compromís-Equo i Esquerra Unida del País Valencià hauran d'explicar els seus programes electorals amb 11 i 27 segons respectivament en el debat que ha organitzat Canal9. La Junta Electoral, basant-se al principi de proporcionalitat, ha instat el Consell de Ràdio Televisió Valenciana a establir uns temps per a la intervenció de cada candidat en la qual el representant dels nacionalistes, Joan Baldoví, surt clarament perjudicat, comptant amb tant sols 11 segons per intervenció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, Compromís ha engegat una iniciativa que pretén denunciar el poc temps de què disposarà el seu candidat en els debats electorals previstos en la televisió pública valenciana. Es tracta d'una web en què Compromís pel País Valencià-Equo demana als seus seguidors de Twitter i Facebook idees sobre què dir a PP i PSOE en 11 segons. D'aquesta forma, des de fa diversos dies circula el hashtag #11segonscompromis que pretén recollir les propostes i preguntes de la ciutadania, moltes d'elles carregades d'ironia per un temps que consideren ridícul i insuficient per plantejar el debat, i que es poden veure a la seva plana web. El candidat al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha assenyalat que aquesta iniciativa és una resposta enfront el que considera "un atac contra la democràcia que fan els grans partits, intentant silenciar, esborrar del mapa i de la vida pública" la coalició. "Proposem que parli la ciutadania, que siguin les persones lliures les que diguin a PP i PSOE el que pensen en aquests 11 segons que ens han deixat generosament per al debat de Canal 9", ha afegit.

El fet que Compromís compti amb 11 segons per presentar el seu programa i Esquerra Unida amb 27 és fruit de la resolució de la Junta Electoral de València davant un recurs presentat pels socialistes valencians a l'esborrany elaborat pel Consell d'Administració de RTVV segons el qual els temps es repartirien a temps iguals. El PSPV va exigir que es respectés el principi de proporcionalitat tenint en compte els resultats obtinguts en les eleccions de 2008 i la Junta Electoral, acceptant la petició, va decidir dictaminar que al PP li correspondrien vuit minuts per cada intervenció, al PSOE, set; a Esquerra Unida, 27 segons i a Compromís 11.

Debat suspès fins a nou pronunciament

Aquests temps van cridar l'atenció fins i tot a la direcció de Canal9 que va instar a la Junta Electoral a establir de nou els temps argumentant que professionalment resultava gairebé impossible realitzar un debat amb el repartiment establert, de manera que els debats en la televisió valenciana han quedat parcialment suspesos fins que l'organisme es pronunciï.

stats