PAÍS VALENCIÀ
Política 23/07/2015

El pacte amb Podem per a les generals divideix Compromís

Oltra vol anar amb Iglesias i l’ala nacionalista s’hi organitza en contra

Salvador Almenar
3 min
Mónica Oltra, a l’esquerra, el dia de la investidura de Ximo Puig, amb el líder de Podem al País Valencià, Antonio Montiel, a la dreta.

ValènciaLa proximitat de les eleccions espanyoles -que previsiblement se celebraran a finals del mes de novembre- ha propiciat que algunes formacions d’esquerres hagin iniciat converses per mirar de buscar un espai de confluència al País Valencià. Els contactes més avançats -i amb més possibilitats d’acabar configurant una candidatura d’esquerres majoritària- són els que fins ara han mantingut representants de Podem i de Compromís, que són dues de les formacions que donen suport al pacte de govern de la Generalitat Valenciana. A Catalunya Podem es presentarà amb ICV.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara per ara no hi ha res tancat, però tot són bones intencions per part dels dos partits. La sintonia entre el líder de Podem, Pablo Iglesias, i la cara visible de Compromís, Mónica Oltra, és molt alta, i cap dels dos ha amagat mai la seva predisposició a bastir una alternativa d’esquerres majoritària al País Valencià a partir de la suma dels dos partits. Ahir mateix, la també vicepresidenta de la Generalitat va assenyalar que les converses amb Podem per presentar candidatura conjunta a les eleccions espanyoles “avancen molt satisfactòriament”, alhora que va dir que no tan sols veu “possible” sinó també “desitjable” aconseguir un acord que permeti presentar una “oferta única” als valencians que representi el “canvi emancipador fora del bipartidisme tradicional”.

Manifest amb un miler de firmes

Tot i que la d’Oltra és una veu més que autoritzada a Compromís, no tota la militància és partidària d’anar amb Pablo Iglesias en una mateixa llista al Congrés i així ho han posat de manifest les mil persones que fins ahir havien signat el manifest Per una veu pròpia valenciana a les Corts Generals. Un text que, si bé no tanca la porta completament a possibles acords preelectorals, és contrari a concórrer als comicis juntament amb Podem de la manera que Iglesias vol, que és que la marca del seu partit prevalgui sobre la resta. Els firmants s’oposen a subordinar el projecte de Compromís, on s’integra el Bloc Nacionalista Valencià, a la voluntat de qualsevol partit estatal i prefereixen presentar-se en solitari malgrat que amb aquesta fórmula els tres o quatre diputats que pogués aconseguir la coalició haguessin de pertànyer al grup mixt, com passa actualment amb Joan Baldoví.

Si bé des de la direcció de Compromís es comparteix la idea que la confluència no pot ser “a qualsevol preu”, tant els dirigents del Bloc com els d’Iniciativa del Poble Valencià -els dos grans partits de la coalició- creuen que l’elaboració d’una única llista pot ser beneficiosa per al partit. Els comptes que fan són que sumant els vots de Podem i Compromís podrien arribar als 700.000 suports i quedar-se molt a prop del Partit Popular, la qual cosa els reportaria, segons els seus càlculs, fins a un total de 10 diputats.

Ara bé, tot i que la intenció de la direcció de la coalició és tancar un acord amb Podem, les condicions per al pacte vénen marcades per la resolució aprovada per la seva executiva: Compromís hauria de liderar aquesta candidatura i en cap cas ocupar alguns llocs de les llistes resultants de les primàries de Podem. I passades les eleccions els diputats triats per les tres circumscripcions valencianes conformarien un grup parlamentari propi, tal com farà la llista de Catalunya Sí que es Pot.

Són les condicions que Podem haurà d’acceptar si pretén arrencar a Compromís la promesa de donar suport a la investidura d’Iglesias.

El PP recol·loca Fabra i Barberá de senadors

Les Corts Valencianes van escollir ahir els senadors territorials, entre els quals hi ha l’expresident de la Generalitat Valenciana Alberto Fabra i l’exalcaldessa de València Rita Barberá, que en les eleccions del maig es van quedar sense la presidència i l’alcaldia que van intentar revalidar. Per part dels socialistes, repeteix al càrrec el també excap del Consell Joan Lerma, mentre que per primer cop tindran representació Compromís, que va proposar Carles Mulet; Ciutadans, amb Luis Cresol, i Podem, amb Pilar Lima. També van ser triats els diputats que defensaran al Congrés la reforma de l’Estatut valencià. Per part del PSPV i Compromís seran els seus portaveus, Manolo Mata i Fran Ferri. En el cas del PP serà el seu vicesíndic, Jorge Bellver.

stats