Política 17/07/2016

Els 'comuns' proposen Domènech per presidir el Congrés i assegurar una majoria d'esquerres a la mesa

La formació entén que aquesta opció, avalada per Units Podem, visualitzaria la plurinacionalitat de l'Estat i que a la cambra baixa "és possible una altra aritmètica"

Ara
3 min
Xavier Domènech, aquest dilluns al Congrés / EFE

BarcelonaEn Comú Podem ha fet públic aquest diumenge que el seu cap de files, Xavier Domènech, aspira a la presidència del Congrés de Diputats. El debat sobre la configuració de la mesa de la cambra baixa espanyola s'ha de resoldre aquest dimarts, i els 'comuns' insisteixen que l'opció de Domènech permetria visualitzar la plurinacionalitat de l'Estat i que "és possible una altra aritmètica", amb referència a la suma de les forces d'esquerres i d'arrel sobiranista. La candidatura s'ha madurat els últims dies en negociacions discretes. Tot i la dificultat que es concreti, des de l'esquerra alternativa exposen a l'ARA que les forces catalanes al Congrés –ERC i CDC, ara Partit Demòcrata Català– han mostrat "bona predisposició" a negociar l'opció de Domènech.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat, la coalició explica que es tracta d'una proposta reflexionada de "forma conjunta" entre En Comú Podem i Units Podem –compta amb l'aval de Pablo Iglesias–, per assegurar una majoria progressista a la mesa del Congrés. D'aquesta manera, els 'comuns' creuen que s'aconseguiria evidenciar l'arribada de les "noves forces del canvi" i s'oferiria un missatge de renovació del sistema polític a l'Estat. Aquest és un gest que necessitaria la complicitat del PSOE i que des de la formació lila s'interpretaria com un compromís amb la "nova realitat" i l'acceptació de la plurinacionalitat. "Entenem que aquesta pot ser una proposta de consens, tenint en compte que és l'única forma d'aconseguir una majoria del canvi a la mesa", apunta el comunicat. El president del Congrés també ho és de la mesa i, per tant, té capacitat de decisió en qüestions rellevants.

Segons la formació de Domènech, la proposta ha estat traslladada a CDC i ERC perquè és també la representació de la realitat catalana al Congrés i té la voluntat de ser una alternativa a la presidència que proposi el PP. "Seria difícil explicar als ciutadans de Catalunya que una força com CDC prefereix una presidència del PP o Ciutadans en lloc d'una amb un dirigent sobiranista", reflexionen les fonts consultades per l'ARA. Els 'comuns' confien que, amb el suport de republicans i convergents, Domènech podria accedir a la segona votació per escollir el president del Congrés, que només filtra els dos candidats amb més suports. Així, l'opció es reduiria a un duel entre l'opció progressista i el nom apadrinat pel PP.

Una de les opcions del partit de Mariano Rajoy és oferir aquest càrrec a Ciutadans, en el marc de les negociacions amb Albert Rivera per a una abstenció a la investidura. El mateix Pablo Iglesias ha fet un tuit per argumentar que amb Domènech a la presidència hi hauria un "Congrés més plural i fraternal" i resultaria més pròxima "una alternativa de govern al PP". Iglesias entén que el PSOE ho tindria complicat per oposar-se a un president d'esquerres i justificar el suport a una opció conservadora. Al seu torn, Domènech ha afirmat, en un escrit penjat a Facebook, que si presideix la institució "significaria l'obertura de mil diàlegs i camins que fins ara estan tancats".

També s'ha posicionat Ada Colau, amb un altre tuit. L'alcaldessa de Barcelona ha expressat que "Catalunya té la clau per disputar la presidència del Congrés al PP" i ha desitjat una "resposta positiva" d'ERC i de CDC, ara Partit Demòcrata Català. Joan Tardà, portaveu dels republicans al Congrés, ha respost a Colau amb contundència. "No emmerdeu ERC en les vostres negociacions amb el PSOE, i les d'aquests amb C's i el PP", ha escrit en una altra piulada.

stats