Política 31/03/2016

En Comú s’obre a vincular el referèndum a l’estat federal

PSOE i Podem traslladen el debat a Domènech i Iceta

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Iglesias ha apartat el referèndum de les negociacions amb PSOE i C’s i l’ha traslladat a En Comú Podem i al PSC, que ja s’havien reunit anteriorment.

Madrid“Avui Espanya tindria un govern si no fos per l’agenda catalana”, va assegurar el portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, durant el ple fallit d’investidura de Pedro Sánchez. El debat català ha quedat soterrat les últimes setmanes a Madrid, però continua sent un dels màxims esculls en les negociacions entre el PSOE i Podem. És una qüestió que incomoda Pablo Iglesias, que evita ara convertir el referèndum en una línia vermella amb els socialistes. Conscient d’aquesta dificultat, el líder de Podem va apostar ahir per apartar el tema del dret a decidir de la taula de negociació amb socialistes i Ciutadans. I és que a Madrid s’intenta que no es visualitzi la qüestió catalana com un obstacle per al diàleg, interessats com estan tots els actors de la negociació en el relat preelectoral. Iglesias va optar per traslladar la discussió sobre el futur polític de Catalunya a En Comú Podem i al PSC. “A Pedro Sánchez no li sembla malament que Miquel Iceta i Xavier Domènech dialoguin sobre una proposta de consens”, va assenyalar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, En Comú Podem i PSC ja fa setmanes que dialoguen sobre aquest assumpte, fins i tot abans de l’inici de les reunions a quatre entre PSOE, Podem, Compromís i IU, que es van trencar arran del pacte amb C’s. Fonts tant de la confluència catalana com de la direcció del PSC admeten que arribar a un acord és difícil, però En Comú Podem s’esforça a fer passos per intentar seduir Iceta. Domènech va obrir-se ahir a replantejar la pregunta del referèndum. Si bé fins ara havien defensat per activa i per passiva que havia de ser “clara i binària” -com va dir Domènech en campanya-, ara proposa una pregunta en arbre amb una estructura similar a la del 9-N. “El que planteja el PSOE i el PSC és votar una proposta de reforma de l’Estat [en sentit federal] i, en tot cas, posteriorment votar la independència. Nosaltres plantegem que això pot anar junt. Decidir en el cas del no si vols una Espanya diferent”, va dir a la Cadena Ser. En Comú Podem fins i tot ha consultat juristes per analitzar la viabilitat de diferents formats de referèndum.

La cautela dels socialistes

Sánchez va reiterar el rebuig al referèndum però va assegurar que veu “elements en comú” amb Podem i C’s per encaminar-se cap a un estat federal. El partit taronja va ironitzar que li pengessin l’etiqueta de federalista, però en tot cas va subratllar que s’ha de partir del principi d’igualtat de tots els espanyols. Fonts de la direcció del PSC no volen que es faci “soroll” ni es generi “confusió” amb aquest tema i recorden que l’última paraula la tindrà Madrid. Atribueixen l’escenari a una estratègia d’Iglesias per traslladar un debat que genera discrepàncies a la seva formació. “Quin paperot per a En Comú Podem si Podem renunciés al referèndum! Per part nostra sense referèndum no hi ha abstenció”, va advertir ahir des de Twitter el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà. Homs va acusar Sánchez i Iglesias de “treure’s de sobre” el procés català.

stats