Política 10/10/2016

Puigdemont s’obre a pactar amb l’Estat el contingut del ‘no’

El PP no es mou i respon amb “no, no i no” a la mà estesa del president català en un acte a Madrid

Dani Sánchez Ugart
4 min
Carles Puigdemont, en la conferència d'aquest dilluns a Madrid

MadridCarles Puigdemont ha predicat al desert en la seva visita a Madrid. El president de la Generalitat ha defensat aquest dilluns la proposta de referèndum pactat en un esmorzar informatiu a la capital espanyola al qual no hi han assistit representants dels partits polítics espanyols. Tot i així, ha estès la mà als governants de l’Estat per intentar arribar a un punt d’acord que permeti donar una sortida pactada als anhels de Catalunya de decidir el seu futur, i s'ha mostrat disposat a negociar el contingut del referèndum, i també la data, el llindar de resultats per considerar-lo vàlid i una possible moratòria abans de repetir la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat defensar una pregunta de resposta binària, el president català s'ha obert a farcir de contingut el no, amb la contraproposta que vulgui fer l’estat espanyol i ha citat, per exemple, una reforma de la Constitució o una millora del model de finançament.

Puigdemont agafa així l’exemple del referèndum escocès, en el qual Londres va elaborar una contraproposta per defensar el 'no' batejada com a 'devolution max', on s’oferia autonomia fiscal completa a Escòcia a canvi de mantenir-se al Regne Unit. Però el nou intent de Puigdemont ha rebut la mateixa vella resposta del govern en funcions de Mariano Rajoy i del PP. Per si no havia quedat clara la postura, el vicesecretari de Comunicació del partit, Pablo Casado, ha negat fins a tres vegades la possibilitat de consultar els catalans sobre el seu futur: “No, no i no”, ha respost parafrasejant la secretària general popular, María Dolores de Cospedal, que al seu torn feia seu el “no és no” de l’exlíder del PSOE Pedro Sánchez a Rajoy.

De nou, doncs, es fan realitat els presagis del president català, que ja al matí ha lamentat que, tot i la voluntat del Govern català de “seure en una taula de negociació”, sempre estan “sols” quan s’hi asseuen. En lloc d’això, segons el relat del president català, l’Estat prefereix asseure els que impulsen el dret a decidir “a la banqueta dels acusats”. Puigdemont ha reiterat el prec de defugir la judicialització, i ha asseverat que “als jutjats no es fa política” i que “tot el que no sigui política no és solució”. Per aquest motiu, manté oberta una “invitació permanent” a negociar una sortida pactada al conflicte.

El PP, que divendres ja va esbossar la resposta judicial que prepara contra les resolucions pel referèndum aprovades la setmana passada pel Parlament, ha continuat avui defensant la judicialització del conflicte. “L’Estat no està en funcions”, ha dit Casado, en referència a la fiscalia i als jutjats. El PP seguirà “defensant la legalitat sense estridències però amb fermesa”, ha afeigt. En la mateixa línia, el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha negat la possibilitat de pactar un referèndum perquè seria “il·legal” i ningú a Espanya “permetrà que s’incompleixin les lleis”.

“Quan la situació política espanyola desperti del seu bloqueig, la proposta catalana seguirà allà”, ha afirmat Puigdemont, al·ludint al microconte d’Augusto Monterroso. El màxim dirigent català ha pronosticat que a Espanya hi haurà una tercera repetició d’eleccions, sigui “en directe o en diferit”, per la falta d’estabilitat de l’actual situació. Però ara que que ja hi ha símptomes de desbloqueig (Rajoy veu a tocar la investidura), no sembla que res hagi de canviar. Ni negociació, ni abandonar la judicialització. El PP es prepara per tornar a governar aplicant exactament la mateixa recepta que fins ara contra el procés.

Reforçat pel Parlament

Tot i així Puigdemont no es dóna per vençut i s'ha esforçat per farcir de raons democràtiques el seu discurs. Ha tret pit del suport redoblat que al seu entendre ha rebut l’agenda sobiranista després de les votacions de referèndum de la setmana passada al Parlament, i també de la seva moció de confiança, on va rebre més vots que a la investidura. “Del debat de la setmana passada surten encara més clarificades dues idees: el rebuig a qualsevol forma de referèndum no supera el 40% i els suports a una reforma federal de la Constitució són molt minoritaris, només van rebre 16 vots favorables”, ha argumentat. En canvi, “el nombre de diputats que dóna suport a un referèndum arriba als 83, el que equival a 2.335.000 votants”, ha reblat.

Després de la conferència, Puigdemont només tenia un acte a l’agenda: una reunió amb el líder de Podem Pablo Iglesias, convertit en el seu únic interlocutor a Madrid. L’absència gairebé total de polítics espanyols a la xerrada –només hi havia l’exministre socialista Ángel Gabilondo– no ha evitat, però, que el missatge del president català arribés a oïdes influents, perquè entre el públic hi havia diversos ambaixadors –com els de França, Bèlgica o Holanda– i també destacats empresaris. Sí que van assistir a l’acte diversos companys de files de Puigdemont al Partit Demòcrata, però pocs dirigents d’ERC.

En clau interna, el president català ha fet referència també a l’aprovació de pressupostos. S'ha mostrat convençut que els podrà tirar endavant i ha apel·lat no només a la CUP sinó també als grups parlamentaris que “volen millorar la vida de la gent”, intentant teixir complicitats amb Catalunya Sí que Es Pot, després de l’acostament de postures en la cerca del referèndum pactat escenificada la setmana passada. En aquest punt, el president es va mostrat també disposat a introduir mesures que gravin les grans fortunes, com reclament els grups d’esquerres del Parlament.e

La intervenció del president Puigdemont als 'Desayunos Informativos' d'Europa Press
stats