Política 24/10/2017

El Congrés reprova Zoido i Dastis per l'incompliment del compromís d'acollida de refugiats

La cambra baixa aprova una proposta del PP en suport als cossos de seguretat de l'Estat

Ara
2 min
El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, en una imatge d'arxiu

MadridEl Congrés de Diputats reprova el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, i el d'Interior, Juan Ignacio Zoido, i instarà el govern espanyol a destituir-los per haver incomplert amb el seu compromís en l'acollida de refugiats. Tots els grups de la cambra han votat a favor aquesta tarda de dimarts, tret del PP i el PNB, d'una proposició no de llei de Podem, que no és vinculant i que no provocarà cap canvi a l'executiu. De fet, ja hi ha dos ministres més reprovats per la cambra baixa: el d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el de Justícia, Rafael Catalá.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada de Podem Ione Belarra ha demanat el suport del ple perquè els ministres afectats "han humiliat el país" i l'han situat "fora de la legalitat". "Han vulnerat sistemàticament els drets humans", ha denunciat la representant de la formació lila, en acollir només 1.983 refugiats dels 17.337 aparaulats fa dos anys, un 11% de la xifra promesa.

Des del PSOE, Odón Elorza ha explicat que el seu grup dona suport a la iniciativa perquè la "mala gestió" de la crisi dels refugiats s'ha sumat a l'absència de "voluntat política per corregir-la" i de la "més mínima sensibilitat amb la tragèdia". Ha coincidit en aquesta opinió el diputat de Ciutadans Salvador García, que ha qualificat de "nefasta, poc eficaç i allunyada" del compromís adquirit la gestió d'acollida de refugiats a l'Estat. García ha recordat que a la resta d'Europa s'ha arribat a uns nivells de compliment del 27%.

En canvi, el diputat del PP Rubén Moreno ha retret a Podem que plantegi com a "solució brillant" el cessament de dos ministres, en el que ha qualificat com una "arrencada d'enginy superlatiu i XXL". El representant popular ha emplaçat la formació lila a "treballar en solucions positives" per a Espanya.

Suport als cossos de seguretat de l'Estat

En el ple d'aquest dimarts a la tarda, el Congrés també ha aprovat una proposició no de llei en suport als cossos de seguretat de l'Estat. En el text s'explicita el "rebuig al setge sistemàtic" a què, diu, han sigut sotmesos els últims dies a Catalunya arran del referèndum de l'1 d'octubre.

stats